Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би било каква НАТО база у Брчком представљала чин окупације, да није могућ Дејтон два, као и да је замјеник помоћника државног секретара САД Хојт Ји прошлост јер је већ разријешен дужности.Коментаришући медијске спекулације да ће за новог амбасадора САД у Сарајеву бити изабран Ји, Додик је рекао да је тај амерички функционер у прошли петак званично разријешен дужности, што ће бити објављено 12. јануара, те да је небитно гдје ће бити амбасадор.

„Он је мало покушао да буде већи играч, него што му припада. У сваком случају, он је прошао. Гдје ће он бити амбасадор, то је небитно. Може да буде и у Сарајеву“, навео је Додик за ТВ „Пинк“.

Додик је оцијенио да је политика бивше америчке администрације била лоша и непријатељска према Републици Српској, која је одбила да се повинује њиховим политичким пројекцијама у БиХ, због чега су му и увели санкције.

Он сматра да је Ји добио већи значај него што му припада, будући да је „шарлатан, који је покушао овдје да спроводи своје и идеје једног ужег круга људи на Балкану“.

„Тако су покушали и са причом о Дејтону два. Дејтон два није нова идеја, она је створена прије десетак година, и то у Сарајеву и код једног броја Американаца, који су сматрали да је баш тада било вријеме да дође до Дејтона два, како би се примарно укинули ентитети, а да би била створена унитарна БиХ“, каже Додик.

Он је додао да свако ко имало зна политичке процесе у БиХ, зна да то више није могуће.

„Није ни тада било могуће, а поготово сада. Ти испразни и ретроградни захтјеви да се међународним конференцијама регулише уређење БиХ, су немогући. А и међународне околности су сасвим друкчије. То ће се одбацити“, рекао је Додик.

Коментаришући медијске наводе о бази НАТО-а у Брчком, Додик је навео да овој територији не требају ничије базе, ни НАТО-а, ни Русије, те да не види могућност да се формира таква база било гдје без сагласности Републике Српске и људи у заједничким органима БиХ.

„Можемо хипотетички говорити о могућностима и немогућностима… Не могу они доћи незвани овдје или без сагласности да поставе базу. То би био акт окупације и напада. Тако да, мислим да су то више медијске спекулације о могућности постављања НАТО базе у Брчком“, сматра Додик.

Он је истакао да је Република Српска изгласала у парламенту војну неутралност, слиједећи оно што је Србија одавно учинила, те да Српска жели да развија војну неутралност као позив за мир, а не за било какве констелације или сукобе на овом простору.

„Ми не можемо прихватити да граница између БиХ и Србије буде граница војног савеза. Ми желимо јединство са Србијом у том погледу. То је наше историјско право и ми ћемо се борити за афирмацију тог права“, истакао је Додик.

Он је нагласио да су постављање база предлагале неке невладине организације.

„Али данас је свијест о томе другачија него претходних година, када су овдје биле масовно присутне снаге НАТО-а, више од 60.000 војника, који су били у функцији да спроводе политику тадашње америчке и европске администрације о стварању државе БиХ“, каже Додик.

Предсједник Српске додао је да је то вријеме оспорено и да су дошла нека друга времена, у којима ће Република Српска радити заједно са Србијом у оквиру Споразума о специјалним везама, захвална руководству Србије за сву помоћ коју јој пружа.

„Али исто тако, Српска ће веома снажно јачати свој национални индентитет и патриотизам према Српској и Србији, јачајући своје институције. Опредјељење народа Српске је за Републику Српску. Ми смо веома снажни у том опредјељењу. Није важно да имате најсавременије авионе и остало, јер да би били снажни, морате имати вољу. А воља српског народа у Српској је Република Српска и љубав према Србији“, рекао је Додик.

Ostavi poruku