Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је све људе у Српској да се посвете идеји Републике Српске, да сутра поводом обиљежавања Дана Републике истакну заставе испред својих станова и кућа, а на аутомобиле заставе Српске и Србије.Додик је, коментаришући најављене скупове сутра у Сарајеву и Сребреници у вези са захтјевом да се забрани обиљежавање Дана Републике Српске, поручио да ово није Отоманска империја, да је Српска слободна и да ће обиљежавати Дан Републике како мисли да је потребно и пристојно.

Он је рекао да скуп у Сарајеву показује да они теже ка унитарној БиХ, а скуп у Сребреници да је Република Српска демократска.

„То је само знак да не можемо заједно да живимо са онима који хоће нама да одређују како ћемо се понашати. Није ово Отоманска империја и Турци који су нам то одређивали. Ми смо овдје слободна Република Српска“, поручио је Додик.

Он је за Радио-телевизију Републике Српске поновио да су припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука добродошли на обиљежавање Дана Републике, да они учествују у свим церемонијалним активностима, па тако и у данашњим поводом Дана Републике.

„Ја сам сматрао да би добро дошла та почасна јединица Оружаних снага Трећег пјешадијског Република Српска пука /на обиљежавању Дана Републике/ али под условом да буде у част Републике Српске, а не да буде негдје скрајнута“, рекао је Додик.

Додик је поновио позив врховном командату тог пука члану Предсједништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу да обезбиједи њихово учешће, додајући да је смијешна прича да је потребно 30 дана да се одобри јединица.

„Каква је то прича, војска дјелује промптно. Да је то хтио, имали бисмо то сутра, али онда су почели да се крију иза неких формалних могућности и немогућности“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да се овдје никада није озбиљно схватило да Трећи пук баштини традицију Војске Републике Српске, него само оно што су им дозвољавали, те подсјетио да прије неколико година у касарни у Бањалуци нису дозволили истицање заставе Републике Српске.

„Ако престанете да се борите, ви сте се предали, ако се предате, ви издајете основну идеју, а основна идеја је Република Српска“, истакао је Додик.

Додик је поновио да у ранијим изјавама никога није потцијенио, него да је рекао да цијени људе који раде у Трећем пуку, додајући да зна да их Иванић и његови људи не штите, да су Срби скрајнути и да се тачно види дефицит за српски командни кадар.

„Ако немате снаге у Оружаним снагама, онда вам се деси да вам јединица буде са стране, а не на челу параде. Ако је српска компонента у томе јака, ако је питање баштињења традиције Републике Српске, онда има да буде на челу“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска не жели да буде понижена и треба јој јединица која ће је представљати.

Додик је најавио да ће идуће године бити формирана посебна почасна јединица обучена у униформу ВРС као ветерани, који ће учествовати у обиљежавању Дана Републике.

Говорећи о односима са Србијом, Додик је истакао да ти односи никада нису били бољи, да је Србија Републику Српску важна јер је то матична држава српског народа.

Он је напоменуо да је у завршној фази израда документа /Декларације о заштити и очувању српског народа/ који ће обухватити чињеницу да су Срби гдје год се налазе Срби, те да неће бити подјеле коју су покушали странци на црногорске, босанске Србе.

„Ми ако смо Срби, Срби смо, исти као и они у Србији, имамо исти језик, писмо, вјерујемо у истог Бога, славимо крсну славу, начин живота нам је исти, према томе, ми се идентификујемо по тим вриједностима, а не по територији“, навео је Додик.

Манифестација онога шта Србија мисли о Републици Српској, како је рекао, огледа се у присуству великог броја високих званичника из Србије на сутрашњем обиљежавању Дана Републике у Бањалуци.

Додик је напоменуо да се са Србијом реализује значајан број пројеката, те подсјетио на бројну финансијску помоћ Српској из Србије, међу којима општини Сребреница, помоћ након поплава, мост Братунац-Љубовија.

Ostavi poruku