Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je sve ljude u Srpskoj da se posvete ideji Republike Srpske, da sutra povodom obilježavanja Dana Republike istaknu zastave ispred svojih stanova i kuća, a na automobile zastave Srpske i Srbije.Dodik je, komentarišući najavljene skupove sutra u Sarajevu i Srebrenici u vezi sa zahtjevom da se zabrani obilježavanje Dana Republike Srpske, poručio da ovo nije Otomanska imperija, da je Srpska slobodna i da će obilježavati Dan Republike kako misli da je potrebno i pristojno.

On je rekao da skup u Sarajevu pokazuje da oni teže ka unitarnoj BiH, a skup u Srebrenici da je Republika Srpska demokratska.

„To je samo znak da ne možemo zajedno da živimo sa onima koji hoće nama da određuju kako ćemo se ponašati. Nije ovo Otomanska imperija i Turci koji su nam to određivali. Mi smo ovdje slobodna Republika Srpska“, poručio je Dodik.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske ponovio da su pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka dobrodošli na obilježavanje Dana Republike, da oni učestvuju u svim ceremonijalnim aktivnostima, pa tako i u današnjim povodom Dana Republike.

„Ja sam smatrao da bi dobro došla ta počasna jedinica Oružanih snaga Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka /na obilježavanju Dana Republike/ ali pod uslovom da bude u čast Republike Srpske, a ne da bude negdje skrajnuta“, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio poziv vrhovnom komandatu tog puka članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću da obezbijedi njihovo učešće, dodajući da je smiješna priča da je potrebno 30 dana da se odobri jedinica.

„Kakva je to priča, vojska djeluje promptno. Da je to htio, imali bismo to sutra, ali onda su počeli da se kriju iza nekih formalnih mogućnosti i nemogućnosti“, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da se ovdje nikada nije ozbiljno shvatilo da Treći puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, nego samo ono što su im dozvoljavali, te podsjetio da prije nekoliko godina u kasarni u Banjaluci nisu dozvolili isticanje zastave Republike Srpske.

„Ako prestanete da se borite, vi ste se predali, ako se predate, vi izdajete osnovnu ideju, a osnovna ideja je Republika Srpska“, istakao je Dodik.

Dodik je ponovio da u ranijim izjavama nikoga nije potcijenio, nego da je rekao da cijeni ljude koji rade u Trećem puku, dodajući da zna da ih Ivanić i njegovi ljudi ne štite, da su Srbi skrajnuti i da se tačno vidi deficit za srpski komandni kadar.

„Ako nemate snage u Oružanim snagama, onda vam se desi da vam jedinica bude sa strane, a ne na čelu parade. Ako je srpska komponenta u tome jaka, ako je pitanje baštinjenja tradicije Republike Srpske, onda ima da bude na čelu“, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska ne želi da bude ponižena i treba joj jedinica koja će je predstavljati.

Dodik je najavio da će iduće godine biti formirana posebna počasna jedinica obučena u uniformu VRS kao veterani, koji će učestvovati u obilježavanju Dana Republike.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Dodik je istakao da ti odnosi nikada nisu bili bolji, da je Srbija Republiku Srpsku važna jer je to matična država srpskog naroda.

On je napomenuo da je u završnoj fazi izrada dokumenta /Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda/ koji će obuhvatiti činjenicu da su Srbi gdje god se nalaze Srbi, te da neće biti podjele koju su pokušali stranci na crnogorske, bosanske Srbe.

„Mi ako smo Srbi, Srbi smo, isti kao i oni u Srbiji, imamo isti jezik, pismo, vjerujemo u istog Boga, slavimo krsnu slavu, način života nam je isti, prema tome, mi se identifikujemo po tim vrijednostima, a ne po teritoriji“, naveo je Dodik.

Manifestacija onoga šta Srbija misli o Republici Srpskoj, kako je rekao, ogleda se u prisustvu velikog broja visokih zvaničnika iz Srbije na sutrašnjem obilježavanju Dana Republike u Banjaluci.

Dodik je napomenuo da se sa Srbijom realizuje značajan broj projekata, te podsjetio na brojnu finansijsku pomoć Srpskoj iz Srbije, među kojima opštini Srebrenica, pomoć nakon poplava, most Bratunac-Ljubovija.

Ostavi poruku