Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da mađarski narod ne želi migrante i da vlada ne može da odbaci volju naroda u pogledu tako značajnog pitanja, istakavši da one koji pokušavaju da uđu u EU ne vidi kao muslimanske izbjeglice, već kao „muslimansku invazivnu silu“.

„Kada su oni koji su 2015. stigli na granice Mađarske ušli u zemlju ilegalno, to nije bio talas izbjeglica, već – invazija. Nikada nisam razumio kako je Njemačka, primjer discipline i vladavine prava za sve nas, mogla da slavi masovni ilegalni ulazak, anarhiju i haos kao nešto dobro“, rekao je Orban nemačkom listu Bild cajtung.

U danas objavljenom intervjuu Orban je istakao da je u političkom smislu pitanje migracije problem Evropske unije, a u sociološkom je to, kaže, njemački problem.

„Svi migranti žele u Njemačku jer žele Njemački život“, istakao je mađarski premijer, prenosi MTI.

Konstatujući da je Njemačka uvek dočekivala migrante dok Mađarska nije, Orban kaže da Mađarska svoj udio pruža tako što štiti granicu Šengen zone EU.

Prema njegovim riječima, u EU hrle ne muslimanske izbjeglice već ekonomski migranti u potrazi za boljim životom, prelazeći četiri sigurne zemlje „koje nisu bogate koliko Njemačka, ali su bezbjedne, i u kojima nisu morali da spasavaju živu glavu“.

Naglasivši da mađarski narod ne želi migrante, Orban je rekao da je „to pitanje suvereniteta i kulturnog identiteta i da se mora sačuvati pravo na odlučivanje ko će živjeti na tlu Mađarske“.

Takođe je naveo da će veliki broj muslimanskih imigranata dovesti do paralelnih društava i da je „multikulturalizam iluzija, jer se muslimansko i hrišćansko društvo nikada neće povezati“.

„Mi (Mađari) to ne želimo. I ne želimo da nas iko na to prisiljava“, zaključio je Orban.

Ostavi poruku