Muslimanski predstavnici u vlasti RS, koji su 5. januara predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske, istakli su danas da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH te stav Venecijanske komisije.

„Očekujemo i tražimo od Tužilaštva BiH da obavijeste javnost šta su uradili u vezi s neprovođenjem odluke Ustavnog suda BiH u vezi s 9. januarom i održavanjem neustavnog referenduma u RSu u vezi s Danom RS“, rekao je na konferenciji za novinare potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

Na sastanku koji je Salkić sazvao s poslanicima Koalicije „Domovina“ i muslimanskim i pojedinim hrvatskim delegatima u Vijeću naroda RS razmatrali su i inicijativu određenog broja muslimanskog udruženja da se 9. januar obilježava kao dan žrtava zločina.

„Ukoliko se nastavi s obilježavanjem ovog datuma, čini se logičnim da se taj dan obilježava kao dan svih zločina počinjenih tokom rata u ovom entitetu“, rekao je Salkić.

Pozvali su vlasti u RS da u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH otvore diskusiju kako bi se došlo do zajedničkog datuma koji bi se obilježavao kao dan entiteta.

Šef Kluba Muslimana u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović je potvrdio da je više od jedne četvrtine delagata Muslimana i Hrvata potpisalo zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS, što je sasvim dovoljno, te da su apelaciju željeli da dostave Ustavnom sudu BiH prije 9. januara.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS Kemo Čamdžija je rekao da je sadašnje obilježavanje 9. januara kao Dana RS po Zakonu o Danu RS takođe neustavno imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH.

I delegat u Klubu Hrvata u Vijeću naroda Željko Stipić je naveo da su potpisali zahtjev za apelaciju, jer smatraju da je obilježavanje 9. januara i za njih neustavno, te da je neophodno da se utvrdi datum koji će biti prihvatljiv kao praznik za sve narode u RS.

Muslimanski i hrvatski poslanici Koalicije „Domovina“ (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen Zakon o Danu Republike, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS.

Vlada RS je tada predložila Zakon o Danu Republike, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS koji je precizirao 9. januar kao praznik i Dan Republike.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao Dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, na kojem je 99,81 odsto građana koji su glasali podržalo održavanje Dana RS.

Ostavi poruku