Муслимански представници у власти РС, који су 5. јануара предали апелацију за оцјену уставности Закона о Дану Републике Српске, истакли су данас да је неприхватљиво једнострано обиљежавање 9. јануара, имајући у виду пресуду Уставног суда БиХ те став Венецијанске комисије.

„Очекујемо и тражимо од Тужилаштва БиХ да обавијесте јавност шта су урадили у вези с непровођењем одлуке Уставног суда БиХ у вези с 9. јануаром и одржавањем неуставног референдума у РСу у вези с Даном РС“, рекао је на конференцији за новинаре потпредсједник РС Рамиз Салкић.

На састанку који је Салкић сазвао с посланицима Коалиције „Домовина“ и муслиманским и појединим хрватским делегатима у Вијећу народа РС разматрали су и иницијативу одређеног броја муслиманског удружења да се 9. јануар обиљежава као дан жртава злочина.

„Уколико се настави с обиљежавањем овог датума, чини се логичним да се тај дан обиљежава као дан свих злочина почињених током рата у овом ентитету“, рекао је Салкић.

Позвали су власти у РС да у складу с одлуком Уставног суда БиХ отворе дискусију како би се дошло до заједничког датума који би се обиљежавао као дан ентитета.

Шеф Клуба Муслимана у Вијећу народа РС Мујо Хаџиомеровић је потврдио да је више од једне четвртине делагата Муслимана и Хрвата потписало захтјев за оцјену уставности Закона о Дану РС, што је сасвим довољно, те да су апелацију жељели да доставе Уставном суду БиХ прије 9. јануара.

Потпредсједавајући Вијећа народа РС Кемо Чамџија је рекао да је садашње обиљежавање 9. јануара као Дана РС по Закону о Дану РС такође неуставно имајући у виду пресуду Уставног суда БиХ.

И делегат у Клубу Хрвата у Вијећу народа Жељко Стипић је навео да су потписали захтјев за апелацију, јер сматрају да је обиљежавање 9. јануара и за њих неуставно, те да је неопходно да се утврди датум који ће бити прихватљив као празник за све народе у РС.

Муслимански и хрватски посланици Коалиције „Домовина“ (СДА, СББ, ХСП) 25. октобра 2016. године нису присуствовали сједници Народне скупштине РС на којој је усвојен Закон о Дану Републике, јер сматрају да је то наставак противуставног и антидејтонског дјеловања парламента, будући да је Уставни суд БиХ оспорио као неуставан 9. јануар, као дан РС.

Влада РС је тада предложила Закон о Дану Републике, након што је Уставни суд БиХ укинуо члан Закона о празницима РС који је прецизирао 9. јануар као празник и Дан Републике.

Уставни суд БиХ је 26. новембра 2015. године утврдио да је неуставан 9. јануар као Дан РС, а Комисија за провођење референдума је 25. септембра 2016. године провела референдум о 9. јануару, на којем је 99,81 одсто грађана који су гласали подржало одржавање Дана РС.

Ostavi poruku