Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je jedna od ambasadorki u BiH uputila pismo u kojem navodi da RS treba da odustane od obeležavanja 9. januara kao Dana RS, što je, po njegovoj oceni, neprihvatljivo.

„To bi isto bilo kao kada bih ja napisao u njenoj zemlji da oni treba da odustanu od obeležavanja svog dana“, rekao je Dodik novinarima, prenosi Fena.

Dodik je naveo da nije reč o ambasadorki SAD u BiH, ali nije želio da precizira o kome se radi jer će se, kako je naveo, o tome kasnije voditi polemika.

Navodi se da je Dodik ocenio da je Ustavni sud BiH, koji je ranije osporio kao neustavan 9. januar kao Dan RS, politički sud koji je odluke doneo preglasavanjem i zloupotrebom.

„Republika Srpska je svojim zakonom i sprovedenim referendumom pokazala šta je volja srpskog naroda“, rekao je Dodik, dodajući da su se danas u Banjaluci okupili svi srpski predstavnici vlasti na svim nivoima bez obzira na političku pripadnost.

Navodi se da je Dodik poručio da su „samo naivni mogli da veruju da će volja jednog naroda kroz istorijsku težnju za slobodom i stvaranjem RS moći da se poništi jednom administrativnom merom“.

Dodik je ocenio da se „razvio jedan novi srpski patriotizam prema RS, da on postoji prema Srbiji i da nema patriotizma za BiH, kao i da ga nije bilo ni onda kada je ona bila u sastavu socijalističke Jugoslavije“.

„Zaustavili smo nametanja visokog predstavnika i spremni smo da vratimo otete nadležnosti, što će biti teško, ali vraćanje ustavnih nadležnosti RS je glavni politički cilj“, naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da „srpski narod ima pravo da obeležava 9. januar, kao Dan RS, jer je ona tada nastala i veruje da će do naredne godine u svakoj opštini u tom entitetu postojati trg ili ulica koji će nositi naziv 9. januar.

Ostavi poruku