Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је једна од амбасадорки у БиХ упутила писмо у којем наводи да РС треба да одустане од обележавања 9. јануара као Дана РС, што је, по његовој оцени, неприхватљиво.

„То би исто било као када бих ја написао у њеној земљи да они треба да одустану од обележавања свог дана“, рекао је Додик новинарима, преноси Фена.

Додик је навео да није реч о амбасадорки САД у БиХ, али није желио да прецизира о коме се ради јер ће се, како је навео, о томе касније водити полемика.

Наводи се да је Додик оценио да је Уставни суд БиХ, који је раније оспорио као неуставан 9. јануар као Дан РС, политички суд који је одлуке донео прегласавањем и злоупотребом.

„Република Српска је својим законом и спроведеним референдумом показала шта је воља српског народа“, рекао је Додик, додајући да су се данас у Бањалуци окупили сви српски представници власти на свим нивоима без обзира на политичку припадност.

Наводи се да је Додик поручио да су „само наивни могли да верују да ће воља једног народа кроз историјску тежњу за слободом и стварањем РС моћи да се поништи једном административном мером“.

Додик је оценио да се „развио један нови српски патриотизам према РС, да он постоји према Србији и да нема патриотизма за БиХ, као и да га није било ни онда када је она била у саставу социјалистичке Југославије“.

„Зауставили смо наметања високог представника и спремни смо да вратимо отете надлежности, што ће бити тешко, али враћање уставних надлежности РС је главни политички циљ“, навео је Додик.

Додик је поновио да „српски народ има право да обележава 9. јануар, као Дан РС, јер је она тада настала и верује да ће до наредне године у свакој општини у том ентитету постојати трг или улица који ће носити назив 9. јануар.

Ostavi poruku