Albanski ekstremisti planirali su tokom božićnih praznika napade na srpske hramove na Kosovu i Metohiji, a kao glavne mete bili su određeni manastiri Visoki Dečani i Pećka patrijaršija, pišu beogradske „Večernje novosti“.

Kako saznaje ovaj list, napad na pravoslavne svetinje bio je dio šireg plana izazivanja nasilja ne samo u južnoj pokrajini, nego i u pojasu uz administrativnu liniju koja Kosovo i Metohiju dijeli od ostatka Srbije.

Srpske službe bezbjednosti su na vrijeme došle do informacija o pripremama za napad, o čemu su odmah obavijestile Komandu Kfora u Prištini.

„Božićni napad na srpske manastire i vjernike pripreman je u krugovima albanskih ekstremista, čijim političkim ciljevima ne odgovaraju mir i stabilnost u regionu“, rekao je za „Večernje novosti“ sagovornik iz vrha bezbjednosnih struktura.

Plan napada motivisan je nestabilnim unutrašnjim prilikama na Kosovu i Metohiji, posebno u svjetlu početka rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Prema saznanjima lista, oni koji su planirali napade nezadovoljni su odlukom prištinskom suda koji je osudio vođu pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbina Kurtija i grupu njegovih sljedbenika zbog izazivanja nereda u kosovskom parlamentu.

Riječ je o licima ekstremnih stavova, od kojih mnogi imaju ratno iskustvo, ali i kriminalne dosijee.

Ostavi poruku