Предсједник Српског народног већа (СНВ) и заступник у Сабору Милорад Пуповац поручио је да је јеврејској и српској заједници у Хрватској потпуно неприхватљиво да било гдје постоји нека плоча или знамење у којем се величају поздрави усташког покрета и да ће комеморација у Јасеновцу ове године бити одржана у миру.

Гостујући у емисији „Гост Точке на тједан“, Пуповац је рекао да очекуе да буду уклоњене све плоче и називи улица као што је она што носи назив по Милу Будаку.

„То је врло озбиљан разлог за разговор и дјеловање. Нема никога озбиљног у свјетском политичком свијету који има било коју врсту разумијевања за такве појаве“, казао је Пуповац који каже да очекује да ће спорна спомен плоча бити уклоњена до априла ове године“, рекао је Пуповац и додао:

„Што се плоче тиче, те и било које друге, очекујемо да заједно и у миру одржимо комеморацију у Јасеноцву у априлу ове године и да нам плоча не смета“, пренијела је загребачка Н1 тв.

Пуповац: Нема разлога за анимозитет председнице према СНВ

Предсједник Српског народног вијећа (СНВ) и заступник у Сабору Милорад Пуповац поново је изразио жаљење због недоласка предсједнице Колинде Грабар Китаровић на традиционални божићни пријем тог већа и истакао да му није познато да ли је разлог њеног недоласка постојање некаквог личног анимозитета.

Гостујући у недјељној емисији „Точка на тједан“, Пуповац је рекао да би сви у СНВ вољели да је била са њима она или друга особа која би је представљала.

„Али не можемо друго рећи него да нам је жао да предсједница није могла бити с нама. Није на нама да коментирамо зашто није дошла. Било би нам драго подијелити с њом радост бадњег дана“, рекао је Пуповац.

На констатацију да је Китаровић ниједном није присуствовала традиционалном пријему и на питање ради ли се ту можда о личном анимозитету, Пуповац је рекао да му није познат разлог за постојање анимозитета између предсједнице и српских институција.

„Мени није познат разлог да би међу нама или нашим институцијама било анимозитета. Тамо је било људи из веома десног и веома лијевог политичког спектра, и побожних хршћана и оних који бране грађанске вриједности јер сматрају да је то једна од цивилизацијских тековина“, рекао је.

Упитан да ли је са предсједницом разговарао о неспоразуму везаном за писмо које јој је упутио а у којем је навео да у Хрватској расте мржња према мањинама, Пуповац каже да није било прилике за разговор са њом лично, али да је разоварао са њеним сарадницима.

„Што се тиче кривице, као што је јуче у проповеди митрополит загребачки казао да увијек прво гледамо где смо ми криви, тражимо кривца у себи па тек онда што је дошло с друге стране. Ја не избјегавам сусрет с властитом кривицом, то не припада мом свјетоназору. Немамо спремности сусрести се с властитом одговорношћу, с нашим паклом. То је најважније истакнути ових дана, независно од тога када славимо Божић“, јасан је Пуповац.

Говорећи о односу Пантовчака и мањина, Пуповац каже да је дијалог са предсједницом Китаровић започет, да се надао да ће он бити настављен како би се људи суочили са чињеницама око говора мржње и насиља, али да се то није догодило.

„Писмо нисам писао због себе, него због опште бриге и других мањина, због људи који имају критичко мишљење и који се боре за отворено друштво. Дијалог се није наставио али се надамо да хоће јер је то обавеза свих нас, посебно нас који смо се заклели на Устав“, рекао је.

Осврнувши се на долазак премијера Андреја Пленковића на божићни пријем, Пуповац је рекао да су се људи из свих друштвених група окупили у великом броју, те да изразито поштује чињеницу да се он задржао дуго након протоколарног дијела.

Упитан да ли га је стид због чињенице да 160 повратничких породица још нема струју, Пуповац каже дазбог тога одговорност осјећају и премијер и он.

„Када смо га упознали с чињеницом да нема струје и воде тамо гдје их је некада било влада и премијер осјећају одговорнсот. ХЕП завршава годину с 3,3 млрд куна и несхватљиво је да не може ријешити тај проблем“, рекао је.

Говорећи о плановима, Пуповац каже да ће се прво посветити изградњи инфраструктуре, формирању фонда за помагање одређеним подручјима без обзира да ли је ријеч о Мађарима, Хрватима, Србима..

„Није могуће да српске мањинске школе нису службено признате, Уставни закон о ћирилићном писму треба бити поштован, не само у Вуковару, него и од Врбовског, Војнића, Вргинмоста, Глине па до Двора немате двојезичне табле, а био би ред да их има. Тежићемо да се то догоди, да се поштује закон и Устав и да се не изазову неспоразуми с људима чије страдање треба поштовати“, закључио је Пуповац.

Ostavi poruku