Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović ističe da je u Srpskoj sve više turista iz Rusije, Kine, Tajvana, kao i iz skandinavskih zemalja.

Ona u intervjuu Srni navodi da je za deset mjeseci prošle godine zabilježen veći broj dolazaka i noćenja turista nego za cijelu 2016. godinu.

Kao poseban događaj Jovanovićeva navodi donošenje Zakona o Nacionalnom parku „Drina“, koji predstavlja izuzetan turistički potencijal.

„Proglašavanjem trećeg nacionalog parka u Srpskoj možemo da nastavimo turistički posao koji smo započeli davno radovima na Skelanima.

Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa već godinama se bavi otkopavanjem municipijuma, ogromnog rimskog grada, koji je bio dug 32 kilometra“, pojašnjava Jovanovićeva.

Riječ je o lokalitetu koji su svjetski mediji nazvali „Pompejom na Drini“, a čije je kompletno područje, zajedno sa lovištem Sušica, jezerom, kanjonom Drine do Višegrada, posebno bogato endemičnim biljnim i životinjskim vrstama.

Nacionalni park „Tara“ u Srbiji i Nacionalni park „Drina“ u Srpskoj sada mogu zajedno da pripremaju dokumentaciju za proglašenje rezervata biosfere.

„U svijetu postoji samo sedam rezervata biosfere, što dovoljno govori o potencijalu koji imamo. Riječ je o posebnim područjima koja su veoma atraktivna za turiste, gdje se čuva kulturno i prirodno nasljeđe pod posebnim uslovima.

Kad taj projekat privedemo kraju imaćemo destinaciju koja će privući turiste iz cijelog svijeta“, poručuje Jovanovićeva.

Jovanovićeva naglašava da Turistička organizacija Republike Srpske prošle godine nije propustila nijednu šansu za promociju, te da je nastupala na ciljanim tržištima iz kojih dolazi najveći broj turista.

„Statistika pokazuje da veći broj dolazaka i noćenja upravo dolazi sa onih tržišta na kojima se promovišemo na sajmovima, ciljanim promocijama, konferencijama i okruglim stolovima, a to su Turska, Poljska, Austrija, Njemačka, Izrael, Italija, Francuska, kao i sve zemlje regiona“, navodi ona.

Jovanovićeva napominje da je Turistička organizacija Republike Srpske učestvovala na mnogim sajmovima, među kojima su oni u Beču, Utrehtu, Pragu, Budimpešti, Tel Avivu, Solunu, Berlinu i Londonu, gdje je predstavljeno ono što je najljepše u Srpskoj.

Destinacije koje su se posebno izdvojile jesu Banjaluka, Jahorina, Višegrad, Foča i Trebinje.

Trebinje je u prošloj godini zabilježilo najveći rast broja turista i noćenja, čemu je doprinijelo i otvaranje pet hotela i akva-parka, dok se Banjaluka izdvaja sve raznovrsnijom ponudom aktivnog odmora.

Posebno dobru godinu imale su i banje u Srpskoj, naročito Banja Vrućica, koja je prošle godine zabilježila više od 200.000 noćenja i koja je lider banjskog turizma u regionu.

„Izuzetno posjećene bile su i banje Slatina, Laktaši i Kulaši, kao i naši nacionalni parkovi, i to je ono što želimo da ponudimo na sajmovima“, kaže Jovanovićeva.

Top-destinacija ponovo postaje Jahorina, koja je i ranije bila interesantna turistima, a sada radi u punom kapacitetu i sa sve više sadržaja.

Turistička organizacija Republike Srpske je sa Ministarstvom trgovine i turizma u decembru organizovala konferenciju o integrisanom turističkom proizvodu Republike Srpske i zakonskoj regulativi vezanoj za turizam.

„Ministarstvo je u prošloj godini napravilo veliki iskorak sa zakonom i pravilnicima koji regulišu ovu oblast, čime se stvara bolje poslovno okruženje za sve koji se bave bilo kojom djelatnošću u turizmu“, navodi Jovanovićeva.

Ona najavljuje za ovu godinu konferencije o vjerskom turizmu, jer su, kako je navela, putevi duhovnosti jedan od najatraktivnijih domaćih turističkih proizvoda.

Ostavi poruku