Oružje i municija proizvedeni prije, ali i nakon rata u BiH, pronađeno je na ratištima u Siriji i Iraku i koristili su ih borci terorističke organizacije „Islamska država“, navodi se u izvještaju organizacije Konflikt armament risrč.

Grupa istraživača ove organizacije radila je na terenu od jula 2014. godine do novembra 2017. godine, te dokumentovala više od 40.000 komada oružja i municije, prenosi „Dnevni avaz“.

Istraživanja su pokazala da najveći dio oružja i municije korištenog u Siriji i Iraku potiče iz Kine, Rusije i zemalja istočne Evrope.

Municija koju su istraživali iz ove organizacije, pronašli su u Mosulu prošle godine i bila je proizvedena od 1997. do 1998. godine u Konjicu, navodi se u izvještaju.

Pronađena municija izvezena je u Tursku, a radilo se o pet miliona metaka dostavljenih turskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Osim metaka, istraživači su 2016. godine u Faludži pronašli i rakete „M-79 osa“ proizvedene u fabrici „Pretis“ u Vogošći od 1980. do 1992. godine.

Međutim, ne zna se iz koje od zemalja bivše Jugoslavije potiču, jer na upite koje je ova organzacija poslala zemljama bivše Jugoslavije, samo je iz Ljubljane dobila odgovor.

Od 39 zemalja BiH zauzima 14. poziciju po količini municije prisutne na ovim ratištima.

Ostavi poruku