Оружје и муниција произведени прије, али и након рата у БиХ, пронађено је на ратиштима у Сирији и Ираку и користили су их борци терористичке организације „Исламска држава“, наводи се у извјештају организације Конфликт армамент рисрч.

Група истраживача ове организације радила је на терену од јула 2014. године до новембра 2017. године, те документовала више од 40.000 комада оружја и муниције, преноси „Дневни аваз“.

Истраживања су показала да највећи дио оружја и муниције кориштеног у Сирији и Ираку потиче из Кине, Русије и земаља источне Европе.

Муниција коју су истраживали из ове организације, пронашли су у Мосулу прошле године и била је произведена од 1997. до 1998. године у Коњицу, наводи се у извјештају.

Пронађена муниција извезена је у Турску, а радило се о пет милиона метака достављених турском министарству унутрашњих послова.

Осим метака, истраживачи су 2016. године у Фалуџи пронашли и ракете „М-79 оса“ произведене у фабрици „Претис“ у Вогошћи од 1980. до 1992. године.

Међутим, не зна се из које од земаља бивше Југославије потичу, јер на упите које је ова органзација послала земљама бивше Југославије, само је из Љубљане добила одговор.

Од 39 земаља БиХ заузима 14. позицију по количини муниције присутне на овим ратиштима.

Ostavi poruku