Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је данас да постројавања официра ОС БиХ за Дан Републике Српске „вјероватно неће бити, ако ствари остану какве су сада“.

Иванић је раније казао да би можда и дозволио постројавање официра ОС БиХ за Дан РС „у инат“.

„У инат онима који то оспоравају. Подсјетићу да је РС донијела нови закон о празницима и нико га на Уставном суду није оспорио. Постоје сви правни елементи и разлози да се то може десити. Ја сам сматрао природним и нормалним да се то одржи као прошле године јер смо издржали и кривичне пријаве и све што је услиједило, навео је Иванић.

„Из свих иступа сам схватио да такав начин присуства Пука Вама и Организационом одбору, за разлику од прошле године, овог пута није прихватљив и немам намјеру на томе инсистирати“, навео је Иванић у одговору предсједнику Српске Милораду Додику који га је данас позвао да обезбиједи учешће припадника Оружаних снага БиХ из реда српског народа у свечаном дефилеу поводом обиљежавања Дана Републике.

Иванић је у писму истакао да је информисан о томе да Организациони одбор обиљежавања 9. јануара ове године није тражио учешће припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука, иако су доношењем Закона о Дану Републике Српске испуњени сви правни предуслови за подношење тог захтјева.

Он је увјерен да је Додику и његовим сарадницима познато да правне норме прописују да организатор манифестације који жели ангажман Трећег пјешадијског Република Српска пука то треба затражити најмање 30 дана прије одржавања манифестације, што су институције Српске свих ранијих година чиниле.

„У вријеме када је требало поднијети захтјев, Ви сте јавно рекли да не желите присуство Пука на обиљежавању 9. јануара. Данашње подношење захтјева мени, а не надлежним институцијама, и то само пар дана прије скупа, показује да одговорност за властиту грешку покушавате пребацити на мене, те Вас обавјештавам да сам спреман носити одговорност само за своје поступке, али не и за Ваше“, наглашава Иванић.

Он је изразио жаљење због тога што је прослава 9. јануара, умјесто да буде тачка на којој се показује снага и јединство српског народа, постала предмет политичких сукоба.

„Сам нити једним својим потезом томе нисам дао ни најмањи допринос и сматрам то потпуно непримјереним, па и срамним“, каже Иванић.

Он је додао да је информисан од надлежних институција БиХ о томе да су захтјеви Организационог одбора за употребом ратних застава и смјештајем припадника Полиције Републике Српске у објектима Оружаних снага БиХ одобрени.

Иванић је коментарисао и годину која је иза нас.

„Мислим да је то година у којој смо ми пропустили двије шансе. Једна је да имамо бољи политички амбијент унутар земље. Мислим да је прошла година у томе смислу била тешка, првенствено због сукоба СДА и ХДЗ-а око Изборног закона. То је оптеретило односе и довело до тога да се створи лош политички амбијент. Друга ствар, нисмо ни на вријеме одговорили на Упитник. Могли смо и требали то урадити у години. Надам се да ћемо одговоре на Упитник доставити у првим данима. У цјелини, доста лоша“, казао је Иванић.

На питање шта очекује од 2018. године, Иванић је казао да би волио да буде оптимиста:

„Ја бих волио да будем оптимиста и да могу да кажем да мислим да ће бити боља и да имам аргументе за то, али их немам. Политички амбијент је такав да је немогуће очекивати рјешење питања Изборног закона. То значи да ће провођење избора и формирања власти након избора бити практично онемогућен. Не вјерујем да ће у наредних неколико мјесеци бити направљен искорак и да ће се постићи договор. Не видим да ће се СДА и ХДЗ бити у стању договорити око тога. Нас чека изборна година, кампања је већ кренула. Бојим се да ће кампања бити толико прљава да ће се у свему томе изгубити основни садржај посла који политичари требају да раде. Волио бих да могу бити оптимиста, али нажалост нисам и мислим да ће 2018. бити гора него 2017.“

На питање да ли ће бити кандидат за Предсједништво БиХ из РС, Иванић је одговорио:

„Видјећемо. Видјели сте предсједника партије који је говорио о томе и договор ће бити око почетка фебруара и оставимо то за тај период. „Битка“ са Додиком би сигурно била занимљива политички. Што се мене тиче, ако се одлучим кандидовати уопште, не би ми сметало да дође и до те политичке битне“, казао је Иванић.

Ostavi poruku