Градоначелник Пуле Борис Милетић, забранио је наступ пјевача народне музике Боре Дрљаче у том граду, а 2008. године забранио је и концерт Марка Перковића Томпсона у пулској Арени.

Наступ Дрљаче, најављен у оквиру дочека православне Нове године 13. јануара у Дому бранитеља у Пули, отказан је данас послије контакта градоначелника Бориса Милетића са предсједником Заједнице Срба у Истри Миомиром Јеремићем.

Пошто је објављено да је Град Пула покровитељ дочека, у саопштењу је наведено да се град ограђује од наступа Дрљаче јер је организатор најављеног дочека Заједница Срба у Истри, а Дом хрватских бранитеља није у ингеренцији Града већ Министарства одбране Хрватске, преноси Хина.

Агенција наводи да је Дрљача „јавности познат по прочетничком ставу и српском национализму“, а да је вијест о његовом наступу „изазвала бурне реакције на друштвеним мрежама“.

Пулски градоначелник Борис Милетић контактирао је предсједника Заједнице Срба у Истри Миомира Јеремића, који је одустао од наступа Дрљаче.

„Град Пула, познат у Хрватској, али и широм Европе као град либералних вриједности и успешне мултикултуралности, ограђује се од сваке врсте националне искључивости и верске нетрпељивости која уноси раздор и немир међу становништво. У складу с тиме не подржава ни гостовање музичког извођача Боре Дрљача, који у својим пјесмама и изјавама износи ставове непримјерене европским вриједностима толеранције и међусобног поштовања“, навео је Милетић у саопштењу.

Медији подсјећају да је Милетић 2008. године забранио Томпсонов концерт рекавши да да против Томпсона нема ништа, али да не може да подржи „усташку иконографију која се појављује на његовим концертима“.

Ostavi poruku