Sedam državljana BiH uhapšeno je u petak u antiterorističkoj akciji u turskoj prestonici Ankari i još nekoliko gradova zbog sumnje da su pripadnici terorističke organizacije Islamska država i da su pripremali teroristički napad u toj državi tokom novogodišnjih praznika, saznaje „Glas Srpske“.

Policija je u akciji uhapsila ukupno 29 osoba.

– Uhapšeni državljani BiH nisu povratnici iz Sirije. Riječ je novoj grupi. Oni su u Tursku otišli avionom iz Sarajeva. Bili su dio grupe koja je planirala napad u Ankari tokom novogodišnje noći. Među njima ima i terorista sa Kosova i iz Raške – kaže sagovornik „Glasa“ iz bezbjednosnih službi.

Dodao je da je dio te grupe i Amir Haskić kojeg su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili prije nekoliko dana u sarajevskoj opštini Novi Grad.

– On je bio zadužen da provjerava prohodnost granica. Nikad nije bio na ratištu u Siriji, ali je istraživan i praćen u vezi sa članstvom u toj novoj grupi – kaže naš sagovornik.

U akciji u Turskoj učestvovalo je oko 500 policajaca, a prilikom pretresa su pronađeni i planovi za napade za vrijeme novogodišnjih praznika.

Ostavi poruku