Predsjednik Regionalnog udruženja izbjeglih i raseljenih lica Doboj Mirko Nikić rekao je danas da će 4.500 lica iz te kategorije sa područja ovog grada morati da registruju svoje nekretnine u Federaciji BiH /FBiH/ da ne bi ostali bez njih.

Nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Nikić je rekao da nema tačnu evidenciju o broju izbjeglih i raseljenih lica koja su u međuvremenu prodala svoju imovinu u FBiH.

Prema njegovim riječima, današnji sastanak je organizovan radi pojašnjenja projekta registracije nekretnina u FBiH i bojazni da bi izbjegli Srbi, ukoliko ne prijave svoja prava na nekretnine u FBiH, mogli ostati bez njih.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović rekao je ranije Srni da je Projekat registracije nekretnina počeo u septembru 2013. godine i završava se krajem januara 2020. godine, a cilj mu je usaglašavanje katastarskih i zemljišno-knjižnih podataka u urbanim sredinama FBiH.

On je pojasnio da svi koji propuste rok od 60 dana imaju mogućnost da zatraže produženje roka na 90 dana.

Prema njegovim riječima, do sada je Projektom registracije nekretnina obuhvaćeno 56 opština, a u 33 je započeto uspostavljanje zemljišne knjige na osnovu katastarskih podataka.

Građani BiH, dodao je, koji žive u inostranstvu i nisu čuli za Projekat registracije nekretnina u FBiH mogu da se jave na oglas i od tog momenta daje im se rok od 60 dana da završe proceduru u vezi sa upisom nekretnina.

Ostavi poruku