Предсједник Регионалног удружења избјеглих и расељених лица Добој Мирко Никић рекао је данас да ће 4.500 лица из те категорије са подручја овог града морати да региструју своје некретнине у Федерацији БиХ /ФБиХ/ да не би остали без њих.

Након данашњег састанка са представницима Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, Никић је рекао да нема тачну евиденцију о броју избјеглих и расељених лица која су у међувремену продала своју имовину у ФБиХ.

Према његовим ријечима, данашњи састанак је организован ради појашњења пројекта регистрације некретнина у ФБиХ и бојазни да би избјегли Срби, уколико не пријаве своја права на некретнине у ФБиХ, могли остати без њих.

Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић рекао је раније Срни да је Пројекат регистрације некретнина почео у септембру 2013. године и завршава се крајем јануара 2020. године, а циљ му је усаглашавање катастарских и земљишно-књижних података у урбаним срединама ФБиХ.

Он је појаснио да сви који пропусте рок од 60 дана имају могућност да затраже продужење рока на 90 дана.

Према његовим ријечима, до сада је Пројектом регистрације некретнина обухваћено 56 општина, а у 33 је започето успостављање земљишне књиге на основу катастарских података.

Грађани БиХ, додао је, који живе у иностранству и нису чули за Пројекат регистрације некретнина у ФБиХ могу да се јаве на оглас и од тог момента даје им се рок од 60 дана да заврше процедуру у вези са уписом некретнина.

Ostavi poruku