Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da su pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH dobrodošli na obilježavanje 9. januara – Dana Republike, te da niko nema problem sa tim da oni učestvuju u proslavi.

„Ali ni ja, niti bilo ko iz Republike Srpske neće da moli ikoga u Sarajevu da se omogući njihov dolazak i učešće na obilježavanje Dana Republike. Neprihvatljivo je da Treći poješadijski puk bude u nekom ćošku kao prošle godine, nevidljiv i postrojen u čast pojedinca, a ne u ime Republike Srpske“, rekao je Dodik na pitanje da prokomentariše poziv koji mu je uputio član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić da promijeni odluku i omogući učešće srpskih vojnika u Oružanim snagama BiH na proslavi 9. januara – Dana Republike u Banjaluci.

Dodik je naglasio da Republika Srpska slavi 9. januar i ne inati se bilo kome, pa ni međunarodnoj zajednici niti političkom Sarajevu, te da s toga svoju proslavu želi da organizuje na način prihvatljiv prazniku koji proslavlja i sa ljudima čije prisustvo neće i ne može biti osporavano.

„Mi želimo počasni vod policije Republike Srpske postrojen u ime i u čast Republike Srpske, sa simbolima Republike Srpske, i mi ga imamo. To nije vod u slavu i čast Milorada Dodika ili Mladena Ivanića, i tu se nas dvojica izgleda razlikujemo“, istakao je predsjednik Republike.

Ostavi poruku