Sud BiH će u srijedu, 27. decembra, izreći prvostepenu presudu Azri Bašić za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine.

Bašićeva je optužena da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje.

Prilikom iznošenja završnih riječi, tužilac Milanko Kajganić zatražio je od Suda BiH da Bašićevoj izrekne zatvorsku kaznu od 15 godina, jer je tokom sudskog postupka dokazao da je počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tužilac je zatražio od Suda BiH da prilikom određivanja kazne uzme u obzir činjenicu da je Bašićeva pokazala naročitu okrutnost i upornost prilikom činjenja krivičnog djela, posebno tokom ubistva Blagoja Đuraša, kao i potpuno odsustvo kajanja i izbjegavanje ekstradicije iz SAD.

Kao otežavajuću okolnost tužilaštvo navodi i držanje Bašićeve, koja se hvalila kako je ubila Đuraša.

Tužilac je naveo da odbrana nije osporila nijedan dokaz Tužilaštva, niti narušila kredibilitet svjedoka i dovela u sumnju njihove iskaze.

Tokom iznošenja završnih riječi Bašićeve odbrane, branilac Binasa Abaspahić je ocijenila da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je optužena počinila ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima i zatražila da ona bude oslobođena.

„Odbrana ne osporava dešavanja 26. aprila 1992. godine, ali smatra da ona nisu prikazana onako kako je bilo, odnosno da to nije učinila optužena“, navela je Abaspahićeva.

Izricanje presude zakazano je za 9.00 časova.

Ostavi poruku