Суд БиХ ће у сриједу, 27. децембра, изрећи првостепену пресуду Азри Башић за злочине почињене над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и у селу Поље 1992. године.

Башићева је оптужена да је као припадник Хрватског вијећа одбране од 26. априла до почетка маја 1992. године учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље.

Приликом изношења завршних ријечи, тужилац Миланко Кајганић затражио је од Суда БиХ да Башићевој изрекне затворску казну од 15 година, јер је током судског поступка доказао да је починила ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника.

Тужилац је затражио од Суда БиХ да приликом одређивања казне узме у обзир чињеницу да је Башићева показала нарочиту окрутност и упорност приликом чињења кривичног дјела, посебно током убиства Благоја Ђураша, као и потпуно одсуство кајања и избјегавање екстрадиције из САД.

Као отежавајућу околност тужилаштво наводи и држање Башићеве, која се хвалила како је убила Ђураша.

Тужилац је навео да одбрана није оспорила ниједан доказ Тужилаштва, нити нарушила кредибилитет свједока и довела у сумњу њихове исказе.

Током изношења завршних ријечи Башићеве одбране, бранилац Бинаса Абаспахић је оцијенила да Тужилаштво БиХ није доказало да је оптужена починила ратни злочин над цивилним становништвом и ратним заробљеницима и затражила да она буде ослобођена.

„Одбрана не оспорава дешавања 26. априла 1992. године, али сматра да она нису приказана онако како је било, односно да то није учинила оптужена“, навела је Абаспахићева.

Изрицање пресуде заказано је за 9.00 часова.

Ostavi poruku