Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak rekao je da 9. januar – Dan Republike Srpske mora da bude dan jedinstva u Srpskoj, a ne dan podjela.

U pismu upućenom pripadnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske povodom izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Republika Srpska ne doživljava Oružane snage BiH kao svoje oružane snage, Crnadak je rekao da je izjava predsjednika Srpske o, kako je naveo, pripadnicima Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske pogrešna, štetna i da predstavlja isključivo njegov lični stav.

„Uvjeravam vas da vas narod Republike Srpske doživljava svojim, te da pripadate Republici Srpskoj, jer vi jeste narod i dijelite sve dobro i loše sa narodom Republike Srpske“, naveo je Crnadak u pismu.

On je pozvao sve pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske da nastave obavljati svoje dužnosti profesionalno i dostojanstveno, poštujući Dejtonski mirovni sporazum i brojne ustavne i zakonske mehanizme zaštite pozicije srpskog naroda i Srpske, kao i njihove uloge u funkcionisanju sistema odbrane u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je istakao da će oni, poput njihovih kolega iz Agencije za istrage i zaštitu, Granične policije, Obavještajno-bezbjednosne agencije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te svih drugih iz Republike Srpske zaposlenih u zajedničkim institucijama, najbolje pomoći svom narodu i svim ostalim u BiH, odgovorno radeći svoj posao, poštujući zakone i čuvajući Republiku Srpsku.

Crnadak je svima njima čestitao predstojeće praznike, „a posebno 9. januar, Dan Republike Srpske, kao dan koji mora da bude dan jedinstva u Republici Srpskoj, a ne dan podjela“.

Predsjednik Srpske je nedavno za Televiziju „K3“ izjavio da će i ove godine 9. januar biti obilježen na najbolji mogući način, te da je odbio bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u manifestacijama koje će biti organizovane povodom Dana Republike.

„Ne želim više da imam polemiku sa njima o tome. Mi smo u okviru naše policije formirali jedan počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen u čast Republike u uniformama koje će biti primjerene tom datumu i taj počasni vod ćemo promovisati na Dan Republike. Ne trebaju nam Oružane snage BiH. Na kraju krajeva, mi njih i ne doživljavamo kao naše oružane snage, svaka čast svim Srbima koji se tamo nalaze, želim im sve najbolje, ali namjera formiranja Oružanih snaga jeste bila da se podredi Republika Srpska tome“, istakao je Dodik.

On je dodao da Srpska to ne želi nikada da prihvati. „Razumijemo da iz političkih razloga moramo da budemo tamo prisutni, imamo naše pozicije, želimo da ih koristimo, ali ono što imaju drugi pozicije – oni žele da ponište sve naše potencijale u tom pogledu“, istakao je Dodik.

Ostavi poruku