Министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак рекао је да 9. јануар – Дан Републике Српске мора да буде дан јединства у Српској, а не дан подјела.

У писму упућеном припадницима Министарства одбране и Оружаних снага БиХ из Републике Српске поводом изјаве предсједника Републике Српске Милорада Додика да Република Српска не доживљава Оружане снаге БиХ као своје оружане снаге, Црнадак је рекао да је изјава предсједника Српске о, како је навео, припадницима Оружаних снага БиХ из Републике Српске погрешна, штетна и да представља искључиво његов лични став.

„Увјеравам вас да вас народ Републике Српске доживљава својим, те да припадате Републици Српској, јер ви јесте народ и дијелите све добро и лоше са народом Републике Српске“, навео је Црнадак у писму.

Он је позвао све припаднике Министарства одбране и Оружаних снага БиХ из Републике Српске да наставе обављати своје дужности професионално и достојанствено, поштујући Дејтонски мировни споразум и бројне уставне и законске механизме заштите позиције српског народа и Српске, као и њихове улоге у функционисању система одбране у БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Он је истакао да ће они, попут њихових колега из Агенције за истраге и заштиту, Граничне полиције, Обавјештајно-безбједносне агенције, Дирекције за координацију полицијских тијела, те свих других из Републике Српске запослених у заједничким институцијама, најбоље помоћи свом народу и свим осталим у БиХ, одговорно радећи свој посао, поштујући законе и чувајући Републику Српску.

Црнадак је свима њима честитао предстојеће празнике, „а посебно 9. јануар, Дан Републике Српске, као дан који мора да буде дан јединства у Републици Српској, а не дан подјела“.

Предсједник Српске је недавно за Телевизију „К3“ изјавио да ће и ове године 9. јануар бити обиљежен на најбољи могући начин, те да је одбио било какво учешће Оружаних снага БиХ у манифестацијама које ће бити организоване поводом Дана Републике.

„Не желим више да имам полемику са њима о томе. Ми смо у оквиру наше полиције формирали један почасни вод од 50 полицајаца који ће бити постројен у част Републике у униформама које ће бити примјерене том датуму и тај почасни вод ћемо промовисати на Дан Републике. Не требају нам Оружане снаге БиХ. На крају крајева, ми њих и не доживљавамо као наше оружане снаге, свака част свим Србима који се тамо налазе, желим им све најбоље, али намјера формирања Оружаних снага јесте била да се подреди Република Српска томе“, истакао је Додик.

Он је додао да Српска то не жели никада да прихвати. „Разумијемо да из политичких разлога морамо да будемо тамо присутни, имамо наше позиције, желимо да их користимо, али оно што имају други позиције – они желе да пониште све наше потенцијале у том погледу“, истакао је Додик.

Ostavi poruku