Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović tvrdi da u BiH neko želi kroz pojam „građansko“ dovesti do situacije da bošnjački narod bude dominantan i praviti klasičnu islamsku državu.

„Dio ljudi smatra da je u ovoj zemlji moguće izbrisati pojam „hrvatski“ ili neke druge pojmove kako je traženo u prijedlogu SDP-a. Iako se SDP predstavlja kao građanska stranka, svi znamo kakva je. Te teme će doći na red, možda, kada jednog dana uđemo u EU“, rekao je Čović.

On je istakao da haška presuda bivšim čelnicima Hrvatske zajednice Herceg-Bosne već uveliko utiče na političke odnose u Federaciji BiH /FBiH/.

„Besmisleno je da mi tužimo za nešto što se dešavalo u BiH nekoga van BiH. Sva tri nacionalna elementa u današnju BiH unijeli su i ono što se u ratu dešavalo, pa bi i to pitanje logoraša, odnosno eventualne ratne odštete trebalo tražiti kroz rješenja u BiH. Uvjeren sam da je to pravi put, a sve drugo je politizacija i gubljenje energije“, smatra Čović.

On je rekao da se o trećem entitetu može govoriti u kontekstu pritisaka koji idu prema Hrvatima u BiH.

„Bojim se da smo napravili medvjeđu uslugu ideji da se napravi racionalno uređenje i da FBiH može funkcionisati. Trenutno smo ušli u začarani krug iz kojeg ova grupa političara teško može izaći“, poručio je Čović.

Kada je riječ o sporazumu BiH sa Islamskom zajednicom, Čović kaže da problem što nije potpisan ovaj sprorazum pravi bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

„Sa gospodom iz SDA imamo desetak pitanja koja još čekaju rješenje, a produkt su našeg zajedničkog dogovora o funkcionisanju vlasti. I sada kako ta ključna pitanja uopšte nisu došla na dnevni red, dao sam Izetbegoviću do znanja da ćemo, kada riješimo pitanja koja smo dogovorili, onda riješiti sve redom, pa i ovaj sporazum, ali da se moraju znati prioriteti“, pojasnio je Čović.

Komentarišući ulogu međunarodne zajednice u BiH, Čović je rekao da ona nije potrebna i da domaći političari moraju preuzimati konkretnije odgovornost.

„Međunarodna zajednica nam nije potrebna i još imamo zablude kako će nam neko drugi riješiti probleme. Mi smo potrebni jedni drugima. Ako budemo imali autonomnost u odlučivanju bićemo bliže EU. Ako budemo jačali institucije i neke procese koji se vežu za bonska ili neka slična ovlaštenja, to znači odmicanje od EU“, rekao je Čović za portal „Kliks“.

On kaže da će domaći političari morati početi preuzimati odgovornost i pred izbore jasno staviti do znanja sa kim će sprovesti neke ideje.

Kada je riječ o evropskim integracijama, Čović smatra da sada najviše treba da funkcioniše mehanizam koordinacije.

On je naveo da je iz EU jasno poručeno da kandidatski status za BiH više nije 2018. već 2019. godina, što jasno šalje poruku da se ovim ozbiljnim poslom nije smjelo igrati.

„S obzirom na to da smo probili i posljednji rok koji smo imali za dostavljanje odgovora iz Upitnika Evropske komisije, sada smo obavezali Savjet ministara da sa svim drugim nivoima vlasti nađe način da se preostala pitanja usaglase da bi se sve moglo konkretno prevesti. Zatražili smo da se to odmah završi jer se datumima nećemo igrati“, rekao je Čović.

Ostavi poruku