Суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ оптужених за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, прекинуто је након што је оптуженом Стјепи Ђурићу позлило у судници.

Ђурић је рекао да се не осјећа добро и да за сутра има заказан преглед код психијатра, а помоћ му је пружила и екипа хитне медицинске помоћи, након чега је суђење одгођено.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници војне полиције.

На терет им је стављено да су починили прогон српског становништва, и то убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно с њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту, учествовали у убиствима, мучењима и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Ostavi poruku