Хашки судија Кармел Агиус изјавио је да све државе желе хашку архиву, али да то није нешто о чему ће се одлучивати на националним ниовима.

Он је за загребачку Н1 тв рекао да је Савјет безбједности УН већ одлучио да ће архива припасти Уједињеним нацијама, а администрираће их механизам.

„Вјероватно, за негдје 50 година или више, могуће је да ће Уједињене нације одлучити да архиви иду разним државама. На примјер документи који су набављени од разних република можда буду враћени управо тим републикама, или нешто тако“, навео је судија Агиус.

Напоменуо је, међутим, да је све у вези с тим његово нагађање и спекулисање с обзиром на то да, како је рекао, не зна како ће све завршити.

„Али не би ме чудило да Уједињене нације учине нешто тако“, закључио је Агијус.

О чину хрватског генеала Слободана Праљка, који је у судници трибунала попио отров током читања правоснажне пресуде, којом му је потврђена казна затвора од 20 година, а након тога у болници преминуо, Агиус је каже да не би да не би то да коментарише, али да мисли да је то био „чин очајника, који је постао контрапродуктиван“.

Упитан да објасни зашто је онтрапродуктиван, Агиус је казао да наша планета има седам милијарди становника који нису знали ни да Праљак постоји, а поготово да је осуђен за ратни злочин. Сада, каже, њих 6,5 милијарди је то све видјело на телевизији, читало у новинама и сад знају ко је био Праљак и да се убио наон што му је суд потврдио пресуду за ратни злочин.

Ostavi poruku