Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su šest osoba na području opštine Kakanj zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad srpskim civilima.

Akcija hapšenja je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH, a šestorica bivših pripadnika takozvane Armije Bosne i Hercegovine uhapšena su pod sumnjom da su počinili ratni zločin uključujući ubistvo najmanje trideset civila srpske nacionalnosti tokom rata u BiH početkom devedesetih, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH koje vodi istragu.

Kako se navodi u saopštenju SIPE dostavljenom Tanjugu, šestorica su uhapšena zbog sumnje da su počinili krivična dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih dela ratnog zločina, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i povrede zakona ili običaja rata na području Čemerno, opština Ilijaš, tokom 1992. godine.

Uhapšeni su odvedeni u službene prostorije SIPE radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Reč je o osobama koje su 1992. bile na komandnim dužnostima ili pripadnicima takozvane Armije BiH u jedinicama koje su delovale na području Kaknja, Ilijaša i Breze.

Kako je objašnjeno iz Tužilaštva BiH, svi su 10. juna te godine učestvovali u napadu na selo Čemerno u ilijaškoj opštini koje je bilo nastanjeno Srbima.

U tom je napadu ubijeno trideset osoba, uglavnom civila, među kojima je bilo i deset žena.

Najmlađa žrtva imala je 16, a najstarija 80 godina, javili su mediji u BiH.

Ostavi poruku