Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су шест особа на подручју општине Какањ због сумње да су починили ратне злочине над српским цивилима.

Акција хапшења је изведена по налогу Тужилаштва БиХ, а шесторица бивших припадника такозване Армије Босне и Херцеговине ухапшена су под сумњом да су починили ратни злочин укључујући убиство најмање тридесет цивила српске националности током рата у БиХ почетком деведесетих, потврђено је из Тужилаштва БиХ које води истрагу.

Како се наводи у саопштењу СИПЕ достављеном Танјугу, шесторица су ухапшена због сумње да су починили кривична дела ратног злочина против цивилног становништва, ратни злочин против ратних заробљеника, организовање групе људи и подстрекавање на учињење кривичних дела ратног злочина, противправно убијање и рањавање непријатеља и повреде закона или обичаја рата на подручју Чемерно, општина Илијаш, током 1992. године.

Ухапшени су одведени у службене просторије СИПЕ ради криминалистичке обраде, након чега ће бити предате Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Реч је о особама које су 1992. биле на командним дужностима или припадницима такозване Армије БиХ у јединицама које су деловале на подручју Какња, Илијаша и Брезе.

Како је објашњено из Тужилаштва БиХ, сви су 10. јуна те године учествовали у нападу на село Чемерно у илијашкој општини које је било настањено Србима.

У том је нападу убијено тридесет особа, углавном цивила, међу којима је било и десет жена.

Најмлађа жртва имала је 16, а најстарија 80 година, јавили су медији у БиХ.

Ostavi poruku