Policijska uprava Doboj dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv ratnog komandanta Prve tešanjske brigade takozvane Armije RBiH Mustafe Cerovca iz Tešnja zbog granatiranja Doboja 1992. godine, saznaje „Glas Srpske“.

– U periodu od jula do decembra 1992. godine Cerovac je naređivao raketiranje najužeg jezgra Doboja. Razarani su objekti, a u napadima je ubijen i ranjen veći broj civila. Cerovac je nakon toga postao komandant Operativne grupe Jug – rekao je „Glasu Srpske“ sagovornik iz istrage.

Policijska uprava Doboj saopštila je da je izvještaj podnesen protiv visokopozicioniranog oficira takozvane Armije RBiH ne navodeći ni njegove inicijale. Istakli su da je osumnjičen da je učestvovao u odlukama o odobravanju upotrebe artiljerijsko-raketnih oruđa radi neselektivnog granatiranja civilnih ciljeva u užem i širem gradskom jezgru Doboja.

– Od raketa ispaljenih sa položaja takozvane Armije RBiH u užem jezgru grada smrtno je stradalo 13, a teže i lakše ranjeno 18 civila. Bivši visokopozicionirani oficir osumnjičen je da je postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskoj konvenciji o zaštiti lica za vrijeme rata i da je izvršio krivično djelo zločini protiv čovječnosti – navela je policija.

Predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Doboju Dragomir Jović kaže da niko nije odgovarao za pobijene civile.

– Doboj je cijeli rat bio mrtav grad. U parku je spomenik podignut za 99 poginulih civila, a na ovom području ranjeno ih je 399 i svi su uglavnom žrtve neselektivnog granatiranja. Jednom prilikom sam se našao ispred policijske stanice kada smo kupili dijelove tijela žena i djece pobijenih granatama. Niko nije smio da stanuje u zgradama, narod je uglavnom živio u podrumima. Gradom niko nije smio normalno da se kreće. Muslimanske snage su imale namjeru da Doboj zbrišu sa lica zemlje – rekao je Jović i dodao da je čuo da je Cerovac jedan od onih koji su naređivali granatiranje Doboja.

Okružno tužilaštvo u Doboju je još 2005. od tadašnjeg dobojskog Centra javne bezbjednosti zaprimilo prijavu i pokrenulo postupak protiv odgovornih za svirepo ubijanje srpskih vojnika i civila sa položaja Armije RBiH u Tešnju i Tesliću. Prijavom je i tada bio obuhvaćen Cerovac, a uz njega i ratni načelnik Stanice javne bezbjednosti Tešanj Šemsudin Mehmedović, koji je danas poslanik SDA u Parlamentu BiH. Dobojsko tužilaštvo je prijave i predmet proslijedilo Tužilaštvu BiH. Mehmedović je uhapšen 2013. godine, ali je pušten samo nekoliko časova nakon toga.

Raniji izvještaji

U Policijskoj upravi Doboj su naveli da su ranije podnijeli tri izvještaja protiv deset osoba osumnjičenih za ratne zločine. Izvještaji su podneseni zbog osnova sumnje da su izvršili zločini protiv čovječnosti i protiv civilnog stanovništva granatiranjem užeg i šireg područja Doboja.

Ostavi poruku