Полицијска управа Добој доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против ратног команданта Прве тешањске бригаде такозване Армије РБиХ Мустафе Церовца из Тешња због гранатирања Добоја 1992. године, сазнаје „Глас Српске“.

– У периоду од јула до децембра 1992. године Церовац је наређивао ракетирање најужег језгра Добоја. Разарани су објекти, а у нападима је убијен и рањен већи број цивила. Церовац је након тога постао командант Оперативне групе Југ – рекао је „Гласу Српске“ саговорник из истраге.

Полицијска управа Добој саопштила је да је извјештај поднесен против високопозиционираног официра такозване Армије РБиХ не наводећи ни његове иницијале. Истакли су да је осумњичен да је учествовао у одлукама о одобравању употребе артиљеријско-ракетних оруђа ради неселективног гранатирања цивилних циљева у ужем и ширем градском језгру Добоја.

– Од ракета испаљених са положаја такозване Армије РБиХ у ужем језгру града смртно је страдало 13, а теже и лакше рањено 18 цивила. Бивши високопозиционирани официр осумњичен је да је поступао супротно правилима међународног хуманитарног права и Женевској конвенцији о заштити лица за вријеме рата и да је извршио кривично дјело злочини против човјечности – навела је полиција.

Предсједник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Добоју Драгомир Јовић каже да нико није одговарао за побијене цивиле.

– Добој је цијели рат био мртав град. У парку је споменик подигнут за 99 погинулих цивила, а на овом подручју рањено их је 399 и сви су углавном жртве неселективног гранатирања. Једном приликом сам се нашао испред полицијске станице када смо купили дијелове тијела жена и дјеце побијених гранатама. Нико није смио да станује у зградама, народ је углавном живио у подрумима. Градом нико није смио нормално да се креће. Муслиманске снаге су имале намјеру да Добој збришу са лица земље – рекао је Јовић и додао да је чуо да је Церовац један од оних који су наређивали гранатирање Добоја.

Окружно тужилаштво у Добоју је још 2005. од тадашњег добојског Центра јавне безбједности запримило пријаву и покренуло поступак против одговорних за свирепо убијање српских војника и цивила са положаја Армије РБиХ у Тешњу и Теслићу. Пријавом је и тада био обухваћен Церовац, а уз њега и ратни начелник Станице јавне безбједности Тешањ Шемсудин Мехмедовић, који је данас посланик СДА у Парламенту БиХ. Добојско тужилаштво је пријаве и предмет прослиједило Тужилаштву БиХ. Мехмедовић је ухапшен 2013. године, али је пуштен само неколико часова након тога.

Ранији извјештаји

У Полицијској управи Добој су навели да су раније поднијели три извјештаја против десет особа осумњичених за ратне злочине. Извјештаји су поднесени због основа сумње да су извршили злочини против човјечности и против цивилног становништва гранатирањем ужег и ширег подручја Добоја.

Ostavi poruku