Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je možda tanka linija između evropske perspektive BiH, s jedne strane, i okova nacionalizma i istorije, s druge, ali se, kako je rekao, nažalost pokazala kao velika prepreka napretku države.

Govoreći na poslovnom forumu u organizaciji Evropskog pokreta u BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, Incko je rekao da ne želi da ulazi u ono što je aktuelno u trenutnoj politici ili detaljno govoriti o nasleđu sukoba u čijoj se dugačkoj seni, kako je rekao, ova zemlja nalazi.

Naglasio je, međutim, dvije stvari: Prva je, kazao je, da su i druge zemlje morale da prođu značajnu tranziciju od perioda koji je uslijedio, a nakon katastrofe do nove i bolje budućnosti – evropske budućnosti.

„I ja to mogu potvrditi na osnovu putanje kojom je išla moja zemlja nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Nije jednostavno. Treba vremena. Treba strpljenja. Ali, to se može postići“, rekao je Incko.

Kao drugu stvar Incko je naglasio da „ova tranzicija podrazumjeva izbor.

Društvo, smatra, mora da odluči šta je ono što želimo, odnosno da li želimo da ostavimo prošlost iza sebe i jesmo li spremni da idemo novim putem.

Uvjeren je, kazao je, da je većina građana BiH davno izabrala.

„Prešli su tanku liniju koja odvaja neuspješnu prošlost od obećavajuće budućnosti“, rekao je Incko i dodao da, međutim, neki od njihovih lidera se još uvijek nalaze sa pogrešne strane linije.

Incko kaže da to, na neki način, ne treba da iznenađuje zato što je politička filozofija dobila svoj oblik krajem dvadesetog vijeka, a pripremana je puno prije toga.

„Tokom proteklih dvadeset godina ta politika je vrlo sporo evolvirala. Ona nije savršeno prilagođena zahjevima 21. vijeka. Dakle, postoji jaz između naroda i njihovih lidera.Ali, to se ne odnosi na sve lidere. To je važno“, rekao je i dodao:

„Dovoljno sam dugo visoki predstavnik da mogu vidjeti da se dešavaju duboke promjene – u okviru političkih stranaka i u mnogim institucijama. A to je, takođe, nešto kroz što su prošle druge zemlje u tranziciji“.

Incko je rekao s obzirom na to da se približava bugarsko predsjedavanje Evropskom unijom, u prvoj polovini 2018., te rumunskom u prvoj polovini 2019., imamo, kako je rekao, dva veoma upečatljiva primjera zemalja koje su sprovele izuzetnu tranziciju u periodu od samo dvije decenije.

To su, kazao je, postigli jer su njihovi politički lideri ispoštovali volju većine svojih građana i izabrali budućnost koja je veoma različita – i puno bolja – od prošlosti.

„Reforme potrebne za priključivanje EU su formula koja će građanima doneti prednosti, a međunarodna zajednica u BiH pruža stalnu finansijsku i političku pomoć za primjenu te formule, ali i stranački lideri moraju pokazati odgovarajuće opredjeljenje, a do sada je to opredeljenje bilo djelomično i nesigurno“, kazao je Incko.

Sve dok brojni stranački lideri u zemlji ostaju na pogrešnoj strani, to se neće desiti, rekao je Incko i dodao da, međutim, misli da ako im poslovni ljudi jasno kažu – argumentima i izborom investicija – da brže promjene nisu samo opcija nego da su neophodne, konačno ćemo vidjeti koordinirani politički angažman koji može promeniti stanje u ekonomiji, rekao je Incko na kraju obraćanja.

Ostavi poruku