Naoružanje i municija koje Turska kupuje u FBiH završava kod pripadnika terorističke organizacije Islamska država, pokazalo je istraživanje koje je sprovela belgijska istraživačka grupa „Konflikt armament risrč“.

U novom izvještaju ove grupe, koja je slala svoje istražioce na borbene linije u Irak i Siriju od jula 2014. do novembra 2017. godine i analizirala više od 40.000 primjeraka borbenih predmeta koje su koristili borci Islamske države, navedeno je da je među njima i naoružanje iz BiH.

– U maju ove godine u kući koju su koristili teroristi Islamske države u Mosulu pronađena su dva sanduka municije iz BiH kalibra 5,56 milimetara koja je bila izvezena u Tursku – navedeno je u izvještaju.

Vlasti u BiH su na zahtjev belgijske istraživačke grupe potvrdile da su sanduci bili dio pošiljke od pet miliona metaka MUP-u Turske.

– Tu municiju je proizvela fabrika „Igman“ iz Konjica 1997. i 1998. godine. Kompanija „Unis-Promeks“ iz Sarajeva izvezla je municiju u Tursku i predala je zvaničnicima MUP-a Turske – navedeno je u odgovoru zvaničnika iz Sarajeva.

Turski zvaničnici tek treba da odgovore grupi „Konflikt armament risrč“ kako su teroristi došli u posjed te municije, koju nije bilo moguće legalno nabaviti na tržištu u Turskoj.

Istražioci su u Iraku pronašli 572 metka iz BiH, a 32 u Siriji, što predstavlja trag i dokaz da oružje i municija završava u rukama džihadista. Od tog broja 105 ih je proizvedeno nakon 2014. godine.

– Istražioci su u blizini Faludže u junu 2016. godine na bivšim položajima Islamske države pronašli i raketni projektil M79 kalibra 90 milimetara, koji je proizveden u preduzeću „Pretis“ iz Vogošće. Nakon završetka ratova devedesetih godina prošlog vijeka na području Jugoslavije projektili iz te serije su ostali u zalihama nekoliko bivših jugoslovenskih republika zbog čega je bilo problematično odrediti način njihove distribucije – navedeno je u izvještaju.

„Glas Srpske“ je 2013. godine objavio da je preduzeće „Makina ve Kdžmdža“ iz Ankare kupilo od firme „Igman“ iz Konjica pet miliona metaka kalibra devet milimetara i milion kapisliranih čaura kalibra 7,62 milimetra i da je sve potom završilo u Siriji. Objavili smo i da su tri firme iz Turske, od kojih su dvije u vlasništvu partnera turske humanitarne organizacije „Insan Hak Huriet“ (IHH) koja je bliska s teroristima i povezana sa Hamasom, 2012. godine od firmi iz FBiH kupile skoro 130 miliona metaka, čaura, zrna i kapisli što je takođe završilo u Siriji kod pripadnika terorističkih organizacija.

Sagovornik „Glasa Srpske“ blizak bezbjednosnim strukturama kaže i da su turske firme „Turc dis tic ltd sti“ i „Anatolia fisek“, čiji je  je vlasnik prijatelj predsjednika IHH Bulenta Jildrima, od firme „Unis Gineks“ iz Goražda kupile milione inicijalnih kapisli i nekapisliranih čaura.

  • Na sirijsko ratište, u ruke terorista, išla je i municija čija je izrada dovršena u Turskoj. Municija se kupuje u dijelovima jer se tako mnogo lakše dobija dozvola. Ta municija puni se u Turskoj, a zatim se šalje pripadnicima islamske države i „Al-Kaide“ – rekao je sagovornik „Glasa Srpske“.

Porijeklo

U izvještaju belgijske istraživačke grupe je navedeno da najveći dio oružja koje Islamska država koristi od 2014. godine vodi porijeklo iz Kine.

Po količini oružja koje je završilo u rukama džihadista slijede Rumunija, Rusija, Mađarska i Bugarska.

Ostavi poruku