Од потписивања Анекса 7 Дејтонског споразума, који дефинише повратак, прошле су 22 године, а у БиХ су још 98.574 особе у статусу расељених, док је потребно обновити чак 16.239 кућа и станова.

Показује то извјештај о реализацији ревидиране стратегије за спровођење Анекса 7 Дејтонског споразума за 2016. годину, који је израдило Министарство за људска права и избјеглице БиХ. У њему се наводи да је у БиХ у статусу расељених 32.611 породица, од чега је 40,6 одсто расељено на подручју ФБиХ, 58,8 одсто у РС, а 0,5 одсто у Брчко дистрикту.

– Око 60 одсто расељених особа изразило је интересовање за повратак, за интеграцију је заинтересовано око 28 одсто, док је неодлучно 12 одсто расељених. До сада је евидентирано око 1,06 милиона повратака у БиХ – наведено је у извјештају.

Током прошле године реализован је 351 пројекат помоћи у обнови комуналне и социјалне инфраструктуре на просторима гдје живе расељене особе и повратници, а предвиђена је изградња 8.895 стамбених јединица кроз обезбијеђене пројекте.

– Из донаторских и кредитних средстава у току је реализација значајних пројеката чији је циљ обнова и реконструкција стамбених јединица и друге мјере подршке спровођењу Анекса 7 – истакнуто је у извјештају.

У ФБиХ још постоји 26 колективних центара и алтернативних смјештаја, а у Српској девет због чега су из Савјета министара БиХ надлежним ентитетским министарствима упућени захтјеви да доставе планове и програме у вези са њиховим затварањем.

Предсједница Уније за одрживи повратак и интеграције у БиХ Мирхуниса Зукић рекла је да су од европских институција тражили економску подршку повратку у БиХ.

  • Савјет министара БиХ ове године није издвојио апсолутно ништа за процес повратка. Имају буџет за своје плате, али не и за повратак. Оно што имамо је новац од донација и кредита – истакла је Зукићева и додала да је неопходно да сви нивои власти у БиХ предузму више активности на збрињавању ових људи.

Регионални програм

Управни одбор Регионалног стамбеног програма подржао је недавно у Паризу обезбјеђење додатних 600 стамбених рјешења за избјегла и расељена лица у БиХ о чему ће коначну одлуку крајем јануара донијети технички комитет.

Представници Норвешке и Њемачке су потврдили да ће обезбиједити додатних 1,6 милиона, односно 1,5 милиона евра донације за Регионални стамбени програм. Кроз тај пројекат требало би да буде збринуто више од 3.000 породица, односно око 11.000 особа.

Ostavi poruku