Od potpisivanja Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koji definiše povratak, prošle su 22 godine, a u BiH su još 98.574 osobe u statusu raseljenih, dok je potrebno obnoviti čak 16.239 kuća i stanova.

Pokazuje to izvještaj o realizaciji revidirane strategije za sprovođenje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma za 2016. godinu, koji je izradilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. U njemu se navodi da je u BiH u statusu raseljenih 32.611 porodica, od čega je 40,6 odsto raseljeno na području FBiH, 58,8 odsto u RS, a 0,5 odsto u Brčko distriktu.

– Oko 60 odsto raseljenih osoba izrazilo je interesovanje za povratak, za integraciju je zainteresovano oko 28 odsto, dok je neodlučno 12 odsto raseljenih. Do sada je evidentirano oko 1,06 miliona povrataka u BiH – navedeno je u izvještaju.

Tokom prošle godine realizovan je 351 projekat pomoći u obnovi komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici, a predviđena je izgradnja 8.895 stambenih jedinica kroz obezbijeđene projekte.

– Iz donatorskih i kreditnih sredstava u toku je realizacija značajnih projekata čiji je cilj obnova i rekonstrukcija stambenih jedinica i druge mjere podrške sprovođenju Aneksa 7 – istaknuto je u izvještaju.

U FBiH još postoji 26 kolektivnih centara i alternativnih smještaja, a u Srpskoj devet zbog čega su iz Savjeta ministara BiH nadležnim entitetskim ministarstvima upućeni zahtjevi da dostave planove i programe u vezi sa njihovim zatvaranjem.

Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Zukić rekla je da su od evropskih institucija tražili ekonomsku podršku povratku u BiH.

  • Savjet ministara BiH ove godine nije izdvojio apsolutno ništa za proces povratka. Imaju budžet za svoje plate, ali ne i za povratak. Ono što imamo je novac od donacija i kredita – istakla je Zukićeva i dodala da je neophodno da svi nivoi vlasti u BiH preduzmu više aktivnosti na zbrinjavanju ovih ljudi.

Regionalni program

Upravni odbor Regionalnog stambenog programa podržao je nedavno u Parizu obezbjeđenje dodatnih 600 stambenih rješenja za izbjegla i raseljena lica u BiH o čemu će konačnu odluku krajem januara donijeti tehnički komitet.

Predstavnici Norveške i Njemačke su potvrdili da će obezbijediti dodatnih 1,6 miliona, odnosno 1,5 miliona evra donacije za Regionalni stambeni program. Kroz taj projekat trebalo bi da bude zbrinuto više od 3.000 porodica, odnosno oko 11.000 osoba.

Ostavi poruku