Govorite srpski, hrvatski ili bosanski? Ako je odgovor „da“, možda ste upravo Vi savršen kandidat za rad u najvećoj špijunskoj agenciji na svijetu.

Ovako počinje oglas CIA-e, koja je u potrazi upravo za kandidatima sa odličnim poznavanjem jednog od nevedenih jezika. Osim „mogućnosti da brane Sjedinjene Američke Države“, potencijalni novi zaposleni dobijaju novčane bonuse do 35.000 dolara, zavisno o poznavanju jezika i funkciji koju će preuzeti. I to odmah po zaposlenju.

Vjerovatno najprimamljivije radno mjesto je ono instruktora za strane jezike u CIA sjedištu u Vašingtonu, s plaćom do 161.900 dolara godišnje, bez raznih bonusa.

– CIA pruža vrhunsku obuku energičnim, kreativnim i upornim obavještajnim profesionalcima. Instruktori jezika izvršavaju programe koji pružaju studentima sva potrebna kulturološka i jezična znanja potrebna za rad i boravak u inostranstvu – stoji, između ostalog, u oglasu za posao.

Naravno, ako vas pak zanima nešto malo operativnije, CIA traži kandidate za prikupljanje i obradu, ali i iskorištavanje otvorenih izvora informacija, gdje je plaća nešto niža, a rad vjerovatno malo „uzbudljiviji“.

– Kao oficir za iskorištavanje otvorenih izvora informacija (OSEO) za CIA, otkrivat ćete, prikupljati i procjenjivati javno dostupne informacije, poznate pod imenom Open Source Intelligence (OSINT), u dinamičnom, sve širem digitalnom okruženju. OSINT obuhvata tradicionalne medije, akademske radove, geoprostorne podatke i tehnologiju, skupove podataka, društvene medije i igra važnu ulogu u svim aspektima rada Agencije. Kao OSEO, razvit ćete planove koji koriste učinkovite alate i metodologije za istraživanje i prikupljanje informacija o otvorenim izvorima informacija. Upotrebom vašeg znanja o geografskom ili tematskom području, informacionom okruženju otvorenog koda i poznavanju jezika, prenijet ćete svoje otkriće u pisanim proizvodima i informacijama – stoji u tom oglasu, uz napomenu: „Otvorene su mogućnosti domaćih i stranih putovanja.“

Svi koji se prijave za posao u CIA-i moraju proći rigorozna testiranja, a jedan od uslova je da nisu koristili droge u posljednjih godinu dana, što će CIA provjeravati vlastitom metodologijom.

– Prijatelji, porodice, pojedinci ili organizacije mogu pokazati zanimanje da ste se prijavili za posao ili ga dobili u CIA-i. Njihovo zanimanje, međutim, ne mora biti benigno ili u vašem interesu. Ne možete kontrolisati kome su oni to rekli. Stoga vas molimo da ostanete diskretni prilikom razgovora o vašem zanimanju za zaposlenjem u Agenciji – stoji u upozorenju koje prati sve oglase za posao.

Ostavi poruku