Luksuzno krstarenje oko svijeta za više od 200 putnika pretvorilo se u pravu noćnu moru, nakon što su na kruzeru „Ovacija mora“ „zakačili“ opaku zarazu zbog koje pate od dijareje, povraćanja, bolova i teških grčeva u stomaku, prenosi „Dejli mejl“.

Brod „Ovacija mora“ jedan je od najvećih na svijetu, a plovio je iz Singapura ka Australiji kada je gotovo 200 ljudi posadi prijavilo teške probavne probleme. Na njemu se trenutno nalazi više od 5.800 ljudi, koji su nakon dvije sedmice plovidbe stigli u Tasmaniju. Prizori koji su se mogli vidjeti iznenadili su mnoge, u prvi mah izgledali su kao scene iz nekog holivudskog blokbastera o epidemijama.

Naime, članovi posade obučeni u zaštitna odijela, s maskama preko lica, obilazili su brod i vakcinisali putnike ovog luksuznog plovila.

– Nalazim se na brodu, a svuda oko mene su kabine s ljudima koji imaju probleme sa stomakom. Svi su se zarazili na ovom krstarenju, povraćaju, imaju teške grčeve i dijareju. Posada radi sve kako bi spriječila širenje bolesti. Čuo sam ih noćas dok su išli od kabine do kabine i davali lijekove svima koji su zaraženi – čuje se na snimku koji je jedan od putnika objavio na internetu.

Posada je obavijestila sve zaražene da je „uzrok njihovih tegoba tzv. norovirus, gastroenterološka bolest od koje pati nekoliko putnika. Međutim, za sada nema saznanja o tome kako se zaraza proširila kruzerom.

U video-snimku objavljenom na „Fejsbuku“ kompanija „Rojal Karibijan“, koja posjeduje luksuzni kruzer, objavila je da su „svi putnici primili adekvatnu dozu lijekova za probavne smetnje, i to po preporuci ljekara“.

Direktor Ustanove za javno zdravlje na Tasmaniji Mark Vejč rekao je da je pet putnika prebačeno s kruzera u lokalnu bolnicu, ali da je njihovo stanje stabilno.

  • Nadamo se da će svi naši gosti biti dobro. U međuvremenu, preduzimamo korake poput intenzivnih sanitarnih postupaka kako bismo smanjili rizik od daljih problema – rekao je portparol kompanije „Rojal Karibijan“.

Čist za novo putovanje

U kompaniji „Rojal Karibijan“ tvrde da će brod biti „potpuno čist“ kada stigne u sljedeću luku, odnosno u Sidnej, gdje bi trebalo da se ukrcaju novi putnici.

– Nije neuobičajeno da se na ovakvim brodovima pojavi gastroenteritis, to je sasvim normalno, baš kao i među ostalom populacijom – rekao je portparol i smirivao situaciju.

Ostavi poruku