Američki advokat Džejson Alarid izjavio je da je nekoliko puta razgovarao sa generalom Ratkom Mladićem tokom advokatskih posjeta tribunalu i da je uvjeren u njegovu nevinost.

„Stekao sam lični utisak o časti generala Mladića i njegovim dobrim namjerama dok je predvodio svoju vojsku u najtežim okolnostima“, rekao je Alarid za Srnu.

Prema njegovim riječima, postoje nepobitni dokazi da je u vrijeme ratnih dešavanja u Srebrenici Mladić bio u Beogradu na tajnim sastancima UN, gdje se pregovaralo o okončanju rata, o sporazumu o pristupu Crvenog krsta ratnim zarobljenicima u Srebrenici i razmjeni ratnih zarobljenika sa obje strane.

„To negira namjeru i saznanje o bilo kakvim ubistvima, a pogotovo genocidu. Tužilaštvo ne pobija njegovo odsustvo iz Srebrenice niti ovaj sastanak, ali sud ipak donosi presudu bez obzira na jasan i neoboriv dokaz njegove nevinosti“, smatra američki advokat.

Alarid je istakao da je presuda Mladiću izrečena iako su dvojica od trojice sudija i veći dio sudskog osoblja već izricali presude u kojima generala Mladića osuđuju u odsustvu na osnovu drugih dokaza, a ne na osnovu dokaza prezentovanih na njegovom suđenju.

„Oslobađanje Mladića bi razotkrilo apsurd tribunala, koji se trudi da ispuni svoje političke ciljeve i mandate“, rekao je američki advokat.

Alarid tvrdi da Mladić zaslužuje novo suđenje i da bude oslobođen na osnovu novih saznanja o čitavom ratu i okolnostima na Balkanu, a ne da bude osuđen „na osnovu priče koju iznosi sud koji su napravili NATO i SAD“.

On je ocijenio da je Haški tribunal zasnovan na američkom standardu pretpostavke nevinosti, ali da je Amerika dozvolila da ta institucija ignoriše osnovne pojmove sudskog procesa.

Alarid je naglasio da ne može da prihvati licemjerje i dvostruke standarde prema srpskom narodu kada je riječ o konfliktu u bivšoj Jugoslaviji i smatra da je Haški tribunal bio politizovan.

Alarid je advokat iz Novog Meksika sa dvadesettrogodišnjim iskustvom branioca u krivičnim postupcima u SAD i pred Haškim tribunalom, gdje je branio lica optužena za neka od najtežih djela.

Ostavi poruku