Заштићени свједок Тужилаштва БиХ „А“ изјавио је да је видио када је Неџад Херенда испред Дома полиције у Сарајеву пуцао из аутомата и убио три-четири војника ЈНА који су 22. априла 1992. године заробљени на Добрињи.

У наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова /МУП/ такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок је рекао да је био један од припадника Територијалне одбране Давора Мише Матића у насељу Швракино Село, која је била смјештена у котловници зграде недалеко од Полицијске станице Нови Град.

„Тог, 22. априла 1992. године, Мишо ми је рекао да су га из Полицијске станице обавијестили да треба неке четнике одвести у Дом полиције. По доласку испред станице, видјели смо много свијета, а ми смо отишли иза зграде, гдје су били паркирани бијели комби, сиви жголфж и још нека возила. Из станице је изашла претучена група војника, њих пет-шест, који су били везани. По глави су имали страшне повреде“, навео је свједок.

Он је истакао да су он и Един Јусић сјели са заробљеним војницима у задњи дио комбија, а да је Давор Мишо Матић био поред возача и сувозача.

„Не знам којим путем смо ишли јер није било прозора. Един, који је тукао војнике прије него што смо кренули, у току вожње их је ударао, псовао и свашта им говорио. Нисам видио да ли је за нама ишло још неко возило, а када смо дошли пред Дом полиције, видио сам жголфж који је био и испред Полицијске станице“, нагласио је свједок.

Након што су дошли испред Дома полиције, каже заштићени свједок, Матић је отишао према згради, а заробљени војници остали су у комбију.

Он је додао да је на рампи испред Дома стајао Неџад Херенда којег је знао из школских дана, а који је био сијед, мршав, неухрањен. На себи је имао плави комбинезон и плави полицијски прслук и био је наоружан „хеклером“.

„Са њим сам веома кратко разговарао, а он ми је рекао да се вратимо јер смо завршили посао. У моменту када се Мишо враћао из Дома полиције, Херенда је као стоку почео да избацује војнике из комбија. Са удаљености око два метра гледао сам како тјера војнике да се пењу на подзид који дијели Велики парк и Дом полиције, да скачу са њега, а он онда пуца у њих. Док сам ту стајао са Мишом, видио сам да је убио три-четири војника. Онда сам се са Мишом жголфомж вратио у Швракино Село“, испричао је заштићени свједок „А“.

Осим Викића, у предмету „Велики парк“ оптужени су бивши министар унутрашњих послова такозване Републике БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптужница их терети да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару, на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева и убијени рафалима из ватреног оружја.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Наставак суђења заказан је за 21. децембар.

Ostavi poruku