SHARE

Из Тужилаштва БиХ нестао је оригинал дневника који је о ратним збивањима у Коњицу, прије свега кад је ријеч о ратним злочинима над Србима, писао Миралем Мацић, некадашњи припадник полиције и такозване Армије БиХ у Коњицу – рекао је, специјално за “Новости”, адвокат Душан Томић, који је својевремено заступао породице оштећених, а затим и самог Мацића, кад је првобитно изашао из затвора.

Томић подсјећа да је Мацић осуђен на 17 година затвора, јер је проглашен одговорним за убиство четворочлане породице Пунковић из Коњица.

– Дуго сам после тог суђења разговарао са Мацићем, који ми је у једном тренутку рекао да се покајао – прича Томић. – Рекао сам, ако је тако, напиши својом руком дневник и нека остане сведочанство о свему ономе што се догађало у Коњицу током рата и какви су злочини чињени, пре свега према недужним српским цивилима. Миралем је то и учинио, и то прецизно, јасно и са низ аргумената и детаља. И тај документ у виду дневника достављен је Тужилаштву БиХ.

Томић каже да је то практично свједочење, поред осталог, и о злочинима свих 13 осумњичених за злочине у Коњицу над Србима, којима је на захтјев Тужилаштва БиХ суд одредио притвор.

– Симптоматично је да је оригинал дневника нестао, а још у јануару 2012, кад је изненада у затвору Бусовача умро Мацић, тврдио сам и остајем при томе да је отрован, како не би и непосредно свједочио о злочину и злочинцима – каже Томић.

Одговорност

Миралем Мацић је у свом дневнику навео и своју улогу и одговорност у тим злочинима. Неко се добро потрудио да оригинал нестане, али у договору са поступајућим тужиоцем све ћемо учинити да валидност фотокопираног документа буде максимално вјеродостојна – каже Томић.

SHARE

Оставите одговор