Хрватско тужилаштво ускоро ће објавити оптужнице против 17 муслиманских генерала и некадашњих високих официра тзв. Армије БиХ, сазнаје “ЕуроБлиц“.

Незванично, хрватско Државно тужилаштво (ДОРХ) послије недавне правоснажне хашке пресуде шесторици ратних војних и политичких лидера тзв. Хрватске Републике Херцег-Босне поново је активирало предмете против бројних челника босанских муслимана.

Међу официрима босанских муслимана које ДОРХ сумњичи да су одговорни за ратне злочине почињене над Хрватима у БиХ и Хрватској, између осталог, налази се и ратни командант Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атиф Дудаковић против кога се, иначе, у Тужилаштву БиХ већ дуже од 11 година води истрага због злочина почињених над Србима.

„Послије пресуде хрватској шесторки у Хагу на ДОРХ се врши огроман притисак из државног и политичког врха Хрватске да у најкраћем року припреми и објави оптужнице против ратних команданата муслиманске војске због злочина над Хрватима у Бугојну, Трусини, Травнику, Грабовици код Мостара, али и због наводних злочина које су поједини муслимански официри, у време када су још носили униформе ЈНА, починили на територији Хрватске“. сазнаје „ЕуроБлиц“.

ДОРХ је, на основу пријава удружења хрватских ратних ветерена и жртава из протеклог рата, покренуо обимну истрагу против 30-ак боснаских муслимана који се сумњиче за ратне злочине почињене над Хрватима.

Ostavi poruku