Hrvatsko tužilaštvo uskoro će objaviti optužnice protiv 17 muslimanskih generala i nekadašnjih visokih oficira tzv. Armije BiH, saznaje “EuroBlic“.

Nezvanično, hrvatsko Državno tužilaštvo (DORH) poslije nedavne pravosnažne haške presude šestorici ratnih vojnih i političkih lidera tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne ponovo je aktiviralo predmete protiv brojnih čelnika bosanskih muslimana.

Među oficirima bosanskih muslimana koje DORH sumnjiči da su odgovorni za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u BiH i Hrvatskoj, između ostalog, nalazi se i ratni komandant Petog korpusa tzv. Armije BiH Atif Dudaković protiv koga se, inače, u Tužilaštvu BiH već duže od 11 godina vodi istraga zbog zločina počinjenih nad Srbima.

„Poslije presude hrvatskoj šestorki u Hagu na DORH se vrši ogroman pritisak iz državnog i političkog vrha Hrvatske da u najkraćem roku pripremi i objavi optužnice protiv ratnih komandanata muslimanske vojske zbog zločina nad Hrvatima u Bugojnu, Trusini, Travniku, Grabovici kod Mostara, ali i zbog navodnih zločina koje su pojedini muslimanski oficiri, u vreme kada su još nosili uniforme JNA, počinili na teritoriji Hrvatske“. saznaje „EuroBlic“.

DORH je, na osnovu prijava udruženja hrvatskih ratnih veterena i žrtava iz proteklog rata, pokrenuo obimnu istragu protiv 30-ak bosnaskih muslimana koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Hrvatima.

Ostavi poruku