Češki general-major u rezervi Hinek Blaško u intervjuu za „Parlamentni list“ komentarisao je mogući sukob između Rusije i NATO i kao odgovor ispričao vic.
Novinari su podsetili oficira da se NATO oružje, uključujući i oružje za masovno uništenje, nalazi sve bliže ruskim granicama. Jedan čitalac novina pitao je da li se treba plašiti najgoreg – sukoba Severnoatlantskog pakta sa Rusijom.

General je na pitanje odgovorio vicem.

„Na internetu ide ovakav vic. Obama i njegovi generali raspravljaju u Pentagonu i ne mogu da se dogovore kada je najbolje da napadnu Rusiju.

Na kraju pitaju Francuze. Francuzi kažu: ’Mi ne znamo, ali sigurno ne na zimu. Stvar će se loše završiti‘.

Onda su odlučili da pitaju Nemce. Nemci su odgovorili: ’Mi ne znamo, ali sigurno ne na leto. Već smo pokušali‘.

Šta da se radi? Neko je predložio da pitaju Kineze, jer su oni progresivni i uvek imaju nove ideje.

Pitali su Kineze: ’Kada je najbolje vreme da se napadne Rusija?‘ Kinezi odgovaraju: Upravo sada! Rusija je počela da gradi ’Snagu Sibira‘, ’Turski tok‘, kosmodrom ’Vostočni‘, most na Krimu, a u bliskoj budučnosti Rusi žele da unaprede Bajkalsko-amursku magistralu, grade nove sportske objekte za Svetsko prvenstvo u fudbalu i atletici, planiraju da proizvode naftu na Arktiku… Sve u svemu, sada im je potrebno što je moguće više zarobljenika! – odgovorio je general.

Blaško je, takođe, citirao delo Jaroslava Hašeka „Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu“. Novinari su ga pitali da li bi se u slučaju „tradicionalnog rata sa Rusijom“ mogli ponoviti neki događaji iz Prvog svetskog rata – „mnoštvo dezertera, stvaranje tzv. legije i tako dalje“.

„Okružni načelnik i ja smo uvek govorili: ’Patriotizam, odanost dužnosti, usavršavanje, to je pravo oružje u ratu‘. Podsećam vas na to upravo danas, kada će naše trupe uskoro preći preko granice – kao odgovor general je citirao Hašeka.

Ostavi poruku