Чешки генерал-мајор у резерви Хинек Блашко у интервјуу за „Парламентни лист“ коментарисао је могуц́и сукоб између Русије и НАТО и као одговор испричао виц.
Новинари су подсетили официра да се НАТО оружје, укључујуц́и и оружје за масовно уништење, налази све ближе руским границама. Један читалац новина питао је да ли се треба плашити најгорег – сукоба Северноатлантског пакта са Русијом.

Генерал је на питање одговорио вицем.

„На интернету иде овакав виц. Обама и његови генерали расправљају у Пентагону и не могу да се договоре када је најбоље да нападну Русију.

На крају питају Французе. Французи кажу: ’Ми не знамо, али сигурно не на зиму. Ствар ће се лоше завршити‘.

Онда су одлучили да питају Немце. Немци су одговорили: ’Ми не знамо, али сигурно не на лето. Већ смо покушали‘.

Шта да се ради? Неко је предложио да питају Кинезе, јер су они прогресивни и увек имају нове идеје.

Питали су Кинезе: ’Када је најбоље време да се нападне Русија?‘ Кинези одговарају: Управо сада! Русија је почела да гради ’Снагу Сибира‘, ’Турски ток‘, космодром ’Восточни‘, мост на Криму, а у блиској будучности Руси желе да унапреде Бајкалско-амурску магистралу, граде нове спортске објекте за Светско првенство у фудбалу и атлетици, планирају да производе нафту на Арктику… Све у свему, сада им је потребно што је могуће више заробљеника! – одговорио је генерал.

Блашко је, такође, цитирао дело Јарослава Хашека „Доживљаји доброг војника Швејка у светском рату“. Новинари су га питали да ли би се у случају „традиционалног рата са Русијом“ могли поновити неки догађаји из Првог светског рата – „мноштво дезертера, стварање тзв. легије и тако даље“.

„Окружни начелник и ја смо увек говорили: ’Патриотизам, оданост дужности, усавршавање, то је право оружје у рату‘. Подсећам вас на то управо данас, када ће наше трупе ускоро прећи преко границе – као одговор генерал је цитирао Хашека.

Ostavi poruku