Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Medžlisa Islamske zajednice Mostar podnesenu protiv presude Vrhovnog suda RS kojom je odlučeno da Srpska nije odgovorna za rušenje 18 džamija u Hercegovini.

Vrhovni sud RS donio je tu odluku 23. oktobra 2014. godine i time potvrdio odluke nižih sudova. Identičnu odluku prethodno su donijeli Viši privredni sud u Banjaluci 23. februara 2012. i Okružni privredni sud u Trebinju 30. juna 2011. godine.

Na te presude žalio se mostarski Medžlis Islamske zajednice i na kraju podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je ocijenio da je ona neosnovana.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan kaže da je Medžlis podnio tužbu protiv RS i BiH za isplatu materijalne štete zbog rušenja tih vjerskih objekata u toku rata.

– Radi se o rušenju džamija u Nevesinju i još nekim hercegovačkim mjestima. Tražena je naknada štete, a redovni sudovi su odlučili da je tužbeni zahtjev zastario. Nezadovoljan takvom odlukom, apelant se obratio Ustavnom sudu, ali je apelacija odbijena. Afirmisan je stav redovnih sudova koji se oslanja i na standarde Evropskog suda za ljudska prava kada je riječ o institutu zastare i o Zakonu o obligacionim odnosima – kaže Mijan.

I presudom Vrhovnog suda RS iz februara 2012. godine Pravobranilaštvo RS je dobilo spor vrijedan 64,7 miliona maraka protiv Islamske zajednice u BiH koja je tužila Srpsku i grad Banjaluku za naknadu štete za porušene vjerske objekte tokom 1993. godine. Osnovni sud u Banjaluci presudom od 20. februara 2009. godine obavezao je RS i grad Banjaluku da isplati Islamskoj zajednici u BiH 64,7 miliona maraka zbog rušenja 16 džamija u Banjaluci tokom 1993. godine. Na tu presudu Pravobranilaštvo RS je uložilo žalbu koju je Okružni sud u Banjaluci uvažio 30. septembra 2009. godine, preinačio presudu Osnovnog suda i time odbio tužbeni zahtjev Islamske zajednice. Potom je podnesen zahtjev za reviziju u Vrhovnom sudu RS, ali je to taj sud odbio.

Bivši pravobranilac RS Slobodan Radulj kaže da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa zahtjevom za naknadu štete zbog rušenja 18 džamija u Hercegovini i ranija za Banjaluku potvrdila da Srpska ne može biti proglašena odgovornom u tim slučajevima.

  • Osim zastarjelosti, treba imati u vidu i Zakon o obligacionim odnosima, a u takvim slučajevima odgovorna je država BiH, a ne entitet RS – rekao je Radulj.

Hronologija

30. juna 2011. godine – Okružni privredni sud u Trebinju donio prvostepenu odluku

23. februara 2012. godine – Viši privredni sud potvrdio odluku

23. oktobra 2014. godine – Vrhovni sud RS donio konačnu odluku

Ostavi poruku