Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska daje značajan doprinos kada je riječ o evropskim integracijama, posredstvom odgovorne politike i u okviru ustavne pozicije, te da je spremna na konstruktivni dogovor u okviru pravosuđa.

Dodik je naglasio da Srpska smatra da pravosuđe na nivou BiH trenutno nije u skladu sa Ustavom, zbog čega su potrebni ozbiljni razgovori da bi se dovelo u okvire vladavine prava i pravne države.

On je objasnio da je nemoguće imati pravnu državu sa sudovima koji nemaju ustavni osnov.

„Smatramo da će se kroz razgovore u kojima učestvuje i EU, koja je stajala iza prethodnih reformi u pravosuđu, doći do opšteprihvatljivih rješenja i usaglašenih sa osnovnim aktom zemlje“, rekao je Dodik.

Na ceremoniji otvaranja nove zgrade Osnovnog suda u Banjaluci, te završetka rekonstrukcije i nadogradnje zgrade banjalučkog Okružnog suda, Dodik je poručio da je Srpska posvećena jačanju vladavine prava i da podržava nezavisno pravosuđe.

„Republika Srpska ne vrši nikakve političke niti druge uticaje na ovakve institucije, ali traži odgovornost zaposlenih kada je riječ o efikasnosti. To se ne svodi samo na broj riješenih predmeta, već i na pomoć u pravljenju dobrih zakona, koji će biti konzistentni i primjenjivi“, naglasio je Dodik.

On je čestitao na realizaciji uspješnog projekta koji je ostvaren uz pomoć EU i Vlade Srpske, te zahvalio šefu Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vikemarku na finansijskoj podršci.

„Vjerujemo da Republika Srpska opravdava takve angažmane i sredstva EU i da ćemo nastaviti zajedno da radimo na pitanjima evropskih integracija i onoga što je važno, ili smatramo da jeste važno, za Srpsku“, rekao je Dodik.

Napominjući da će bolji uslovi doprinijeti i boljim rezultatima ovih institucija, predsjednik Srpske je zaposlenima poželio uspješan rad, uz poruku da sudovi moraju biti efikasni i pravični, da ostvaruju opštedruštvenu ulogu koja podrazumijeva da su sudovi mjesto prava i pravde.

Ostavi poruku