Директор предузеча „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић изјавио је да је будући ауто-пут Бањалука-Млиниште специфичан, те да је специфична и његова исплативост, која ће бити видљива тек након што се тај путни правац споји са Сплитом.

Коментаришући тврдње појединих представника опозиције у Српској да је тај ауто-пут неисплатив, Топић је нагласио да је градња овог пута планирана у фазама, те да би прва фаза до Мркоњић Града била функционална одмах по завршетку, јер би се повезала на Пут АВНОЈ-а.

Топић је нагласио да је од планираних 62 километра, од Гламочана до Пута АВНОЈ-а, око 20 километара само обилазница око Бањалуке, што је само по себи изузетно значајно, због растерећења саобраћаја у самом граду.

„Пуни капацитет би добили кад се ауто-пут споји са Федерацијом БиХ и даље са Хрватском. То је дугорочни пројекат и кад се тако сагледава он није ништа мање оправдан или неоправдан него други правци у Српској“, рекао је Топић.

Он је истакао да је овај пројекат у завршној фази, те да је планирано да се ауто-пут гради средствима од преференцијалног државног кредита Кине, са веома повољним условима.

„У преговорима са кинеским партнерима смо дошли до краја, али кинеска банка за коначно одобрење тог кредита инсистира да имамо сагласност и неку врсту писма подршке и гаранције са нивоа БиХ, односно из Савјета министара, а то посљедњих неколико мјесеци стрпљиво чекамо“, нагласио је Топић.

Говорећи о будућем ауто-путу Бањалука-Приједор-Нови Град, Топић је подсјетио да је прије неколико дана потписан споразум са кинеском компанијом „Чајна Шандонг интернешнел економик енд техникал корпорејшн груп“, која је заинтересована да ауто-пут граде кроз концесију.

Топић је рекао да је оквирна цијена пројекта око 300 милиона евра, а да би кинески партнери требало да својим средствима граде ауто-пут од Бањалуке до Приједора, те да у првој фази и послије тога да наплаћују путарину.

„Прва фаза односи се на дионицу ауто-пута од Бањалуке до Приједора, дугу 42 километра, а наредна фаза, која би се разрађивала у пројектној и студијској документацији, јесте од Приједора до Новог Града, док би од Приједора до Козарске Дубице градили брзи пут“, навео је Топић.

Топић је рекао да је за потписивање спреман и споразум са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ везан за изградњу шест километара ауто-пута на коридору „Пет це“, од петље Јоховац до петље Руданка, укључујући и обје петље.

„Процијењена вриједност пројекта је 70 милиона евра. Оно што је проблематично је што у овом уговору имамо услов ефективности кредита, а то је усвајање закона о акцизама“, објаснио је Топић.

Говорећи о завршетку аутопута од Бањалуке до Прњавора, Топић је рекао да су преостала још два велика захвата, а то је изградња тунела у Поточанима и дио трасе у насељу Околица код Прњавора.

Топић је истакао да је од пуштања у саобраћај дионице овог ауто-пута од Маховљана до Друговића број возила које пролазе кроз наплате кућице у Јакуповцима већи за 50 одсто.

Ostavi poruku