U oružanim pljačkama koje su se dogodile na ulicama Banjaluke i u kojima su mete bili šverceri devizama ukradeno je blizu 400.000 maraka.

Od 2009. godine, zaključno sa nedavnom oružanom pljačkom u strogom centru Banjaluke, razbojnici su na gotovo identičan način ukrali velike količine novca, a ono što je zajedničko svim „velikim” pljačkama to je da do danas nijedna nije rasvijetljena.

Izvor „Blica” blizak bezbjednosnim agencijama podsjeća da su po načinu izvršenja oružane pljačke u kojima su mete napada dileri devizama bile gotovo identične.

„Meta, odnosno diler devizama tipuje se nekoliko dana unapred, što govori da se ova krivična djela detaljno planiraju kako se ne bi potkrala ni najmanja greška. Po pravilu, razbojnici rade uvijek u paru, maskirani su i dobro naoružani. Nakon sačekuše, brutalno tuku žrtve i uz pretnju oružjem otimaju novac”, objasnio je izvor blizak bezbjednosnim agencijama.

Motorima u bjekstvo

Ono što je posebno interesantno, kako navodi izvor „Blica”, u uličnim oružanim pljačkama u kojima je ukradena najveća suma novca razbojnici su koristili motore zbog lakšeg bijega.

Najveći plijen koji su razbojnici imali u dosadašnjim napadima na dilere devizama na području Banjaluke ukraden je od Miodraga T, koji je ostao kraći za 200.000 maraka.

Pljačka Miodraga T. gotovo je identična kao i pljačka dilera devizama Vladimira K, koja se dogodila prije nekoliko dana u centru Banjaluke.

„Napad na Miodraga T. izvršen je takođe po danu i u centru grada. Njega su u oktobru 2009. u centru Banjaluke napala dvojica maskiranih razbojnika naoružana pištoljem, pretukli ga i oteli torbicu u kojoj je bilo više od 200.000 maraka. Razbojnici su pobjegli na motoru”, naveo je izvor „Blica”.

Isti obrazac

U februaru 2012. godine na identičan način napadnut je i diler devizama D.S. kojem su razbojnici ukrali oko 18.000 maraka.

„Vrijeme i mjesto napada u ovakvim oružanim pljačkama nije bitno što dovoljno govori o smjelosti kriminalaca koji u napad kreću znajući da će biti veći broj očevidaca. Drugo pitanje je na koji način razbojnici dolaze do informacija da će se na tačno određenom mjestu pojaviti diler devizama sa većom količinom novca, što bi moglo ukazati da imaju insajdere”, objašnjava izvor blizak bezbjednosnim agencijama.

U posljednjem napadu u kojem su razbojnici u strogom centru Banjaluke i po danu, pred mnogobrojnim očevicima, napali dilera devizama Vladimira K. ukradeno je više od 100.000 maraka.

Nerasvijetljeni slučajevi

U uobičajenoj sačekuši, razbojnici su pratili Vladimira K. da izađe iz mjenjačnice u centru grada, a zatim ga napali i ukrali torbicu u kojoj je bilo više od 100.000 maraka.

Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka, izjavila je da policija provodi istrage o oružanim pljačkama u kojima su mete napada bili dileri devizama.

„U proteklih 10 godina utvrđeno je da su se dogodila tri krivična djela na štetu osoba koje se bave otkupom i zamjenom deviza, a koja do danas nisu rasvijetljena. Policija preduzima sve neophodne mjere u cilju rasvjetljavanja ovih krivičnih djela”, navela je portparolka Policijske uprave Banjaluka.

Novac osiguran samo u mjenjačnici

Sagovornik „Blica” koji se bavi preprodajom deviza otkriva da je novac osiguran samo ukoliko se nalazi u zatvorenom dijelu mjenjačnice.

„Čim novac napusti zatvoreni prostor, on više nije osiguran”, naveo je diler devizama koji je želio da ostane anoniman.

Ostavi poruku