У оружаним пљачкама које су се догодиле на улицама Бањалуке и у којима су мете били шверцери девизама украдено је близу 400.000 марака.

Од 2009. године, закључно са недавном оружаном пљачком у строгом центру Бањалуке, разбојници су на готово идентичан начин украли велике количине новца, а оно што је заједничко свим „великим” пљачкама то је да до данас ниједна није расвијетљена.

Извор „Блица” близак безбједносним агенцијама подсјећа да су по начину извршења оружане пљачке у којима су мете напада дилери девизама биле готово идентичне.

„Мета, односно дилер девизама типује се неколико дана унапред, што говори да се ова кривична дјела детаљно планирају како се не би поткрала ни најмања грешка. По правилу, разбојници раде увијек у пару, маскирани су и добро наоружани. Након сачекуше, брутално туку жртве и уз претњу оружјем отимају новац”, објаснио је извор близак безбједносним агенцијама.

Моторима у бјекство

Оно што је посебно интересантно, како наводи извор „Блица”, у уличним оружаним пљачкама у којима је украдена највећа сума новца разбојници су користили моторе због лакшег бијега.

Највећи плијен који су разбојници имали у досадашњим нападима на дилере девизама на подручју Бањалуке украден је од Миодрага Т, који је остао краћи за 200.000 марака.

Пљачка Миодрага Т. готово је идентична као и пљачка дилера девизама Владимира К, која се догодила прије неколико дана у центру Бањалуке.

„Напад на Миодрага Т. извршен је такође по дану и у центру града. Њега су у октобру 2009. у центру Бањалуке напала двојица маскираних разбојника наоружана пиштољем, претукли га и отели торбицу у којој је било више од 200.000 марака. Разбојници су побјегли на мотору”, навео је извор „Блица”.

Исти образац

У фебруару 2012. године на идентичан начин нападнут је и дилер девизама Д.С. којем су разбојници украли око 18.000 марака.

„Вријеме и мјесто напада у оваквим оружаним пљачкама није битно што довољно говори о смјелости криминалаца који у напад крећу знајући да ће бити већи број очевидаца. Друго питање је на који начин разбојници долазе до информација да ће се на тачно одређеном мјесту појавити дилер девизама са већом количином новца, што би могло указати да имају инсајдере”, објашњава извор близак безбједносним агенцијама.

У посљедњем нападу у којем су разбојници у строгом центру Бањалуке и по дану, пред многобројним очевицима, напали дилера девизама Владимира К. украдено је више од 100.000 марака.

Нерасвијетљени случајеви

У уобичајеној сачекуши, разбојници су пратили Владимира К. да изађе из мјењачнице у центру града, а затим га напали и украли торбицу у којој је било више од 100.000 марака.

Марија Маркановић, портпарол Полицијске управе Бањалука, изјавила је да полиција проводи истраге о оружаним пљачкама у којима су мете напада били дилери девизама.

„У протеклих 10 година утврђено је да су се догодила три кривична дјела на штету особа које се баве откупом и замјеном девиза, а која до данас нису расвијетљена. Полиција предузима све неопходне мјере у циљу расвјетљавања ових кривичних дјела”, навела је портпаролка Полицијске управе Бањалука.

Новац осигуран само у мјењачници

Саговорник „Блица” који се бави препродајом девиза открива да је новац осигуран само уколико се налази у затвореном дијелу мјењачнице.

„Чим новац напусти затворени простор, он више није осигуран”, навео је дилер девизама који је желио да остане анониман.

Ostavi poruku