Оштра осуда хашке пресуде стиже из Москве! Хашки трибунал није испунио задатак непристрасног кажњавања свих који су починили злочине. Овако је руско Министарство спољних послова оцијенило рад суда у Хагу.

Истовремено, амерички Стејт департмент се, како наводи Глас Америке, огласио прилично неодређено. Наводе да су примили к знању пресуду Младићу, а регион позивају на уздржаност.

Оваква политика не доприноси реализацији принципа неизбјежног кажњавања за ратне злочине. И не само то – сваким кораком све више отежава процес помирења на Балкану, оцјењује Захарова.

– Објективно говорећи, Хашки суд није испунио задатак да непристрасно казни све оне који су починили злочине. Штавише, селективним правосуђем оправдао је појединце, упркос постојећим доказима и отворио им пут у политички живот. Исту ствар учинио је и Суд БиХ, који није увидио злочине ратног команданта тзв. Армије БиХ Насера Орића, чији су борци из Сребренице између ’92. и ’94. нападали српске цивиле – рекла је Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова Русије.

Осим тога, Трибунал није испунио ни основне принципе поштовања права на живот и пружање медицинске помоћи онима којима се суди, додаје Захарова. Подсјећа, да Младићу није било дозвољено да путује у Русију на лијечење, иако је званична Москва доставила гаранције. Сви потези јасно показују политику Хага.

– Инфериорност логике Хашког трибунала огледа се и у томе што је и поред утврђивања кривице Младића да је особље УН држао као таоце, иако их је тиме сачувао од бомби НАТО-а, занемарио чињеницу да је НАТО бомбардовањем бесправно спроводио војну операцију на територији тадашње Југославије. У тим нападима погинуло је мноштво цивила и дјеце, а да нико на Западу због тога није одговарао – навела је Захарова.

езимирајући ефекте рада Трибунала који се до краја године гаси, Захарова је поручила да рачунају на то да ће сви механизми, укључујући и могућност подношења жалби, бити максимално ефикасни, када је ријеч о процесу генерала Младића. Зарад очувања мира на Балкану, неопходно је да буду професионални и без предрасуда, закључила је Захарова.

Ostavi poruku