Oštra osuda haške presude stiže iz Moskve! Haški tribunal nije ispunio zadatak nepristrasnog kažnjavanja svih koji su počinili zločine. Ovako je rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo rad suda u Hagu.

Istovremeno, američki Stejt department se, kako navodi Glas Amerike, oglasio prilično neodređeno. Navode da su primili k znanju presudu Mladiću, a region pozivaju na uzdržanost.

Ovakva politika ne doprinosi realizaciji principa neizbježnog kažnjavanja za ratne zločine. I ne samo to – svakim korakom sve više otežava proces pomirenja na Balkanu, ocjenjuje Zaharova.

– Objektivno govoreći, Haški sud nije ispunio zadatak da nepristrasno kazni sve one koji su počinili zločine. Štaviše, selektivnim pravosuđem opravdao je pojedince, uprkos postojećim dokazima i otvorio im put u politički život. Istu stvar učinio je i Sud BiH, koji nije uvidio zločine ratnog komandanta tzv. Armije BiH Nasera Orića, čiji su borci iz Srebrenice između ’92. i ’94. napadali srpske civile – rekla je Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Osim toga, Tribunal nije ispunio ni osnovne principe poštovanja prava na život i pružanje medicinske pomoći onima kojima se sudi, dodaje Zaharova. Podsjeća, da Mladiću nije bilo dozvoljeno da putuje u Rusiju na liječenje, iako je zvanična Moskva dostavila garancije. Svi potezi jasno pokazuju politiku Haga.

– Inferiornost logike Haškog tribunala ogleda se i u tome što je i pored utvrđivanja krivice Mladića da je osoblje UN držao kao taoce, iako ih je time sačuvao od bombi NATO-a, zanemario činjenicu da je NATO bombardovanjem bespravno sprovodio vojnu operaciju na teritoriji tadašnje Jugoslavije. U tim napadima poginulo je mnoštvo civila i djece, a da niko na Zapadu zbog toga nije odgovarao – navela je Zaharova.

ezimirajući efekte rada Tribunala koji se do kraja godine gasi, Zaharova je poručila da računaju na to da će svi mehanizmi, uključujući i mogućnost podnošenja žalbi, biti maksimalno efikasni, kada je riječ o procesu generala Mladića. Zarad očuvanja mira na Balkanu, neophodno je da budu profesionalni i bez predrasuda, zaključila je Zaharova.

Ostavi poruku