Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је данас да 25. новембар није усуглашен на нивоу БиХ и не може бити третиран као празник БиХ.

Истакао је да је 20 година познат његов став о 25. новембру, те да га не обиљежава као празник.

„Шта ја интимно мислим о 25. новембра друго је питање, али ја га нећу обиљежавати. То је још један од начина да се на силу, без уважавања туђег мишљења, покушава оно што се мисли у једном дијелу БиХ, наметнути цијелој БиХ, што није БиХ. Она је оно што се ми договоримо. Увијек сам вјеровао да је могуће подстићи договор да и 21. и 25. новембар буду празници. Људи немају спремности да уопште о томе рационално разговарају“, рекао је Иванић новинарима у Бањалуци.

Истакао је да БиХ јесте у застоју те да ко год каже да није тако не говори истину.

Још увијек нису комплетирани одговори на упитник Европске комисије и песимистичан је по том питању, јер кључни људи који би требало да на томе раде, не види да разговарају.

„У фебруару смо чули да су одговори припремљени, само их треба спојити. Спајају се девет мјесеци, али никако да се то заврши. А тек треба да почну да се баве с око 220 ‘проблематичних’ одговора о којима нема сагласности“, рекао је Иванић истичући да се показује да засад механизам координације не функционише.

Када су у питању односи између бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ, поновио је да „одавно већ не постоји привидни склад који је постојао између бошњачких и хрватских политичких лидера и да ће у наредном периоду БиХ бити врло озбиљно оптерећена тим сукобом“.

„Ако се нешто не догоди, а прије свега веће разумијевање, промјена Изборног закона, цијела БиХ може постати Мостар. Сваки дан одгађања суштинских ствари, само нас више уводи у ту ситуацију“, тврди он.

Казао је да остаје да се види да ли ће бити формиране заједничке европске одбрамбене снага.

„Искрено бих волио да се нешто такво дефинише, али је то више питање унутрашњих односа земља ЕУ, НАТО-а, САД-а…Мислим да ће још потрајати да до тога дође“, рекао је Иванић.

Ostavi poruku