Насловна Свијет Москва: Хашки суд није испунио свој задатак

Москва: Хашки суд није испунио свој задатак

0

Званична представница Министарства вањских послова Русије, Марија Захарова изјавила је да је пресуда команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу наставак политизоване линије рада Хашког суда засноване на антисрпском тумачењу догађаја деведесетих година прошлог вијека на просторима бивше Југославије.

Како је рекла, таква политика не само да не доприноси реализацији основних принципа неизбјежног кажњавања за ратне злочине, већ сваким кораком све више отежава процес помирења на Балкану.

Објективно говорећи, како је оцијенила, Хашки суд није испунио задатак да непристрасно казни све оне који су починили злочине тог злочине, штавише селективним правосуђем оправдао је појединце упркос постојећим доказима и отворио им пут у политички живот.

Сљедећи Хашки трибунал, истакла је Захарова, исту ствар начинио је и Суд Босне и Херцеговине који није увидио злочине ратног команданта армије БиХ Насера Орића, чији су борци из Сребренице између 1992. и 1994. године вршили нападе на српске цивиле.

„Инфериорност логике Хашког трибунала огледа се и у томе што је и поред утврђивања кривице Младића што је особље УН- држао као таоце, иако их је тиме сачувао од бомби НАТО-а, занемарио чињеницу да је НАТО бомбардовањем бесправно спроводио војну операцију на територији тадашње Југославије“, нагласила је она и додала да је у тим нападима погинуло мноштво цивила и дјеце, а да нико на Западу због тога није одговарао.

Захарова је додала и да Трибунал није испунио ни основне принципе поштовања фундаменталних права на живот и пружања медицинске помоћи онима којима се суди, те је подсјетила да с тим у вези Младићу у мају ове године није било дозвољено да допутује у Русију на лијечење, упркос томе што је Москва доставила све неопходне гаранције.

„Иако се Трибунал до краја године гаси, ми рачунамо на то да ће сви механизми, поводом наставка процеса Младића, укључујући и могућност подношења жалби, бити максимално ефикасни, професионални и без предрасуда, што је неопходно како би се очувао мир на Балкану“, закључила је она.

Поводм писања српских медија о америчком генералу Бену Хоџису, Захарова је истакла да је он изнио шаблонске оптужбе поводом Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, рекавши да та структура представља само фасаду иза које стоји нешто друго, као и да је изразио жељу да га посјети.

Она је подсјетила да је недавно тај центар посјетио војни аташе америчке амбасаде из Београда, који је имао могућност лично да се упозна са центром, као и да види да је његова сврха искључиво хуманитарна.

„Упркос томе спремни смо на то да господин Хоџис посјети центар, а узимајућиу у обзир нашу отвореност, надамо се да ће на основу реципроцитета и елементарне пристојности, Американци дозволити нашим и српским представницима да посјете америчку бази на Косову ’Бондстил’, рекла је.

„Иако је тај објекат формиран у складу са резолуцијом 1244, Америка никада није искрено рекла који су стварни циљеви функционисања те структуре. Самим тим, поставља се питање, да ли се управо због тога и води медијска хајка око Руско-српског центра у Нишу“, закључила је Захарова.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version