Zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Marija Zaharova izjavila je da je presuda komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavak politizovane linije rada Haškog suda zasnovane na antisrpskom tumačenju događaja devedesetih godina prošlog vijeka na prostorima bivše Jugoslavije.

Kako je rekla, takva politika ne samo da ne doprinosi realizaciji osnovnih principa neizbježnog kažnjavanja za ratne zločine, već svakim korakom sve više otežava proces pomirenja na Balkanu.

Objektivno govoreći, kako je ocijenila, Haški sud nije ispunio zadatak da nepristrasno kazni sve one koji su počinili zločine tog zločine, štaviše selektivnim pravosuđem opravdao je pojedince uprkos postojećim dokazima i otvorio im put u politički život.

Sljedeći Haški tribunal, istakla je Zaharova, istu stvar načinio je i Sud Bosne i Hercegovine koji nije uvidio zločine ratnog komandanta armije BiH Nasera Orića, čiji su borci iz Srebrenice između 1992. i 1994. godine vršili napade na srpske civile.

„Inferiornost logike Haškog tribunala ogleda se i u tome što je i pored utvrđivanja krivice Mladića što je osoblje UN- držao kao taoce, iako ih je time sačuvao od bombi NATO-a, zanemario činjenicu da je NATO bombardovanjem bespravno sprovodio vojnu operaciju na teritoriji tadašnje Jugoslavije“, naglasila je ona i dodala da je u tim napadima poginulo mnoštvo civila i djece, a da niko na Zapadu zbog toga nije odgovarao.

Zaharova je dodala i da Tribunal nije ispunio ni osnovne principe poštovanja fundamentalnih prava na život i pružanja medicinske pomoći onima kojima se sudi, te je podsjetila da s tim u vezi Mladiću u maju ove godine nije bilo dozvoljeno da doputuje u Rusiju na liječenje, uprkos tome što je Moskva dostavila sve neophodne garancije.

„Iako se Tribunal do kraja godine gasi, mi računamo na to da će svi mehanizmi, povodom nastavka procesa Mladića, uključujući i mogućnost podnošenja žalbi, biti maksimalno efikasni, profesionalni i bez predrasuda, što je neophodno kako bi se očuvao mir na Balkanu“, zaključila je ona.

Povodm pisanja srpskih medija o američkom generalu Benu Hodžisu, Zaharova je istakla da je on iznio šablonske optužbe povodom Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, rekavši da ta struktura predstavlja samo fasadu iza koje stoji nešto drugo, kao i da je izrazio želju da ga posjeti.

Ona je podsjetila da je nedavno taj centar posjetio vojni ataše američke ambasade iz Beograda, koji je imao mogućnost lično da se upozna sa centrom, kao i da vidi da je njegova svrha isključivo humanitarna.

„Uprkos tome spremni smo na to da gospodin Hodžis posjeti centar, a uzimajućiu u obzir našu otvorenost, nadamo se da će na osnovu reciprociteta i elementarne pristojnosti, Amerikanci dozvoliti našim i srpskim predstavnicima da posjete američku bazi na Kosovu ’Bondstil’, rekla je.

„Iako je taj objekat formiran u skladu sa rezolucijom 1244, Amerika nikada nije iskreno rekla koji su stvarni ciljevi funkcionisanja te strukture. Samim tim, postavlja se pitanje, da li se upravo zbog toga i vodi medijska hajka oko Rusko-srpskog centra u Nišu“, zaključila je Zaharova.

Ostavi poruku