Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je presuda generalu Ratku Mladić očekivana, da on kao predsjednik države ne može da komentariše nepravosnažnu presudu, a građanima Srbije poručio je da od danas počnemo da gledamo u budućnost i razmišljamo kako će nam živjeti djeca i kako očuvati mir i stabilnost u regionu.

Kad je riječ o presudi Mladiću, predsednik Srbvije je ponovio da Srbija poštuje žrtve drugih naroda, te da zna da ne možemo da očekujemo poštovanje za naše žrtve i da ćemo to morati sami da učinimo.

Vučić je rekao da su svi očekivali presudu kakvu je izurekao Hašjki tribunal, ali i da zna koliko su emocije uzavrele, i dodao:

„Danas nije dan ni za radost, ni za tugu, već da vidimo kakvu budućnost želimo. Moj poziv građanima Srbije je da danas počnemo da gledamo u budućnost, da razmišljamo gde i kako će nam živeti deca, kako i na koji način čuvati mir i stabilnost u regionu, kako da otvaramo više fabrika i da se ne gušimo u suzama prošlosti već da od radničkog znoja stvaramo drugačiju i bolju budućnost za sve nas“, rekao je prersjdnik Srbije.

Dodao je da je uvjeren da srpsko društvo ima snage da ide napred.

Na pitanje o izostanku pravde za srpske žrtve, rekao je da to što nisu odgovarali oni koji su ubijali srpske žrtve treba da ide na sramotu onima koji su tako odlučili, ali i da to ne smije da umanji, niti time smijemo da pravdamo zločine koje su neki počinili u ime Srba.

„Za sve što nisu odgovarali oni koji su ubijali srpske žrtve, a za to postoje živi svedoci, to na sramotu onima koji su takvu pravdu delili, ali to ne sme da umanji niti time treba da pravdamo zločine koje su neki počinili sa srpskim imenom i prezimenom. Zato treba da budemo odgovorni prema budućnosti i da ne spuštamo glavu ni pred kim i da idemo pravo budućnost“, poručio je predsjednik.

A svi koji hoće u prošlost, srećan im put, poručio je odgovarajući na pitanje o tome da mnogi koji su činili zločine prema Srbima nisu osuđeni.

Mi smo, kako je naveo, u stanju da svoju odgovornost prihvatimo, a „plašim se da drugi to nisu, ali u tome nije naša slabost, već snaga“.

Dodao je i da ne očekujemo da će „naša suza naći roditelje u međunarodnoj zajednici…“

„Nemojte ni da je tražimo ni da očekujemo. Ali ne treba ni da kukamo i plačemo, već da radimo i izgradimo društvo kojim ćemo da se ponosimo i u kojem niko neće da se oseća ugroženim“, rekao je Vučić i dodao da treba da svi zajedno da se trudimo da ostvarimo ekonosmki napredak te da jedni drugima vjerujemo, a da nam se ratne strahote više nikad ne dogode.

Ostavi poruku