General Mladić ostaje heroj srpskog naroda i presudom je mit o njemu kao heroju samo ojačan, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom današnje presude generalu Vojske RS Ratku Mladiću i pozvao na nastavak borbe za državnost RS.

„Ova presuda je šamar srpskom narodu a za srpski narod general Ratko Mladić je heroj koji je spriječio genocid nad Srbima u BiH i Hrvatskoj”, rekao je Dodik.

On je kazao da samo istorija može presuditi generalu Mladiću a Haški tribunal je, kako kaže, dijelio selektivnu pravdu.

„Haški sud je osudio samo devet Bošnjaka i 28 Hrvata pojedinaca za udruženi zločinački poduhvat. Po nacionalnoj strukturi, Srbima je dodijeljeno pet doživitnih kazni”, rekao je Dodik.

On je izrazio žaljenje za sve žrtve na bilo kojoj strani te dodao da bi volio da i drugi priznaju srpske žrtve.

Kaže da su mnogi Srbi ubijeni dvaput, jednom kad su ih ubile muslimanske i hrvatske jedinice, a drugi put odbijanjem da se sudi njihovim ubicama.

„Iz srpskih škola treba izbaciti sve sto piše o Haškom tribunalu koji je formiran isključivo s namjerom da se sudi samo Srbima“, smatra Dodik.

On je konstatovao da bi se presudama moglo zaključiti da je u ratu ubijen neznatan broj Srba.

„Ako znamo da je u ratu ubijemo 30.000 Srba, želimo da znamo ko ih je pobio”, rekao je predsjednik RS.

On smatra da je presudom zadat udarac BiH koja se pokazala kao nemoguća i duboko podijeljena zemlja

„I same sudije su svjedočile o velikim političkim pritiscima a pritiscima se ne može graditi pomirenje. Na djelu bila decenijska satanizacija srpskog naroda ali ova presuda nije presuda srpskom narodu, Republici Srpskoj, ni srpskoj vojsci”, istakao je Dodik.

On kaže da se pokazalo da ne možemo da računamo na međunarodnu objektivnost.

„Nismo mogli da čujemo da je general Mladić lično ubio ili naredio ičije ubistvo”, rekao je Dodik.

On je rekao da je ovdje pokušano da se udari na slobodu srpskog naroda a „naše duboko uvjerenje je da Haški tribunal nije ispunio svoju misiju”

Kaže da Srbi, do prije nekoliko godina, nisu znali da Tribunal samo ima za cilj da sudi Srbima

Ostavi poruku