Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да простепена пресуда Хашког суда генералу Ратку Младићу, у условима неједнаког третмана и селективне правде овог трибунала, не представља изненађење јер је генерал био унапријед осуђен.

– За српски народ генерал Младић је истински херој и патриота који је организовао и водио Војску Републике Српске и спријечио геноцид над српским народом у БиХ и Хрватској – нагласио је Додик.

Предсједник Српске је рекао да пресуда генералу Младићу није пресуда српском народу, већ срамни шамар српским жртвама и њиховим породицама, те да у Републици Српској нико не вјерује да је генерал крив.

– Ово није пресуда ни Републици Српској, ни српском народу, ни српској војсци. Ово је покушај удара на слободу читавог једног народа – нагласио је Додик.

Он је истакао да је однос Хашког суда према Србима неправедан, да је струка у Хагу потпуно поражена и да је Хаг онемогућио помирење у БиХ.

– Из уџбеника треба избацити све о неправедном Хашком трибуналу – рекао је Додик, додавши да је данашњом пресудом и досадашњим односом Хашког трибунала према Србима задат ударац, прије свега, Босни и Херцеговини.

Додик је рекао да ће историја једног дана потврдити да је Хашки трибунал основан искључиво да суди Србима и с намјером да их сатанизује.

– Морамо се окупити око наших вриједности, око наше Републике Српске, а генерал остаје легенда српског народа. Треба да се окупимо и око његове породице, да им помогнемо у овим тренуцима и да заједно пребродимо ово тешко вријеме – нагласио је Додик

Хашки трибунал изрекао је данас првостепену пресуду некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу, осудивши га на казну доживотног затвора.

Ostavi poruku