Sekretarijat Haškog tribunala potvrdio je danas da su, prema preporuci medicinskog osoblja Tribunala, zabranjene sve posjete optuženima u pritvorskoj jedinici, pa i Ratku Mladiću, te je predložio da se posjete ljekara odlože do poslije izricanja prvostepene presude Mladiću koja je zakazana za 22. novembar.

U svom dopisu predsjedniku Tribunala Karmelu Ađijusu, Sekretarijat je ukazao da je 9. novembra razgovarao sa Mladićevim braniocem o utvrđivanju datuma posjete dva lekara iz Srbije, ali da je neposredno pred taj sastanak dobio pismo od medicinskog osoblja pritvorske jedinice kojim se traži da se ne dozvole posjete bilo kom pritvoreniku prije izricanja dvije preostale presude u Tribunalu (od kojih je jedna Mladiću).

Pismo je takođe poslato Mehanizmu za krivične sudove, koji se stara pritvorenicima u pritorskoj jedinici UN u Ševeningenu.

„Medicinsko osoblje je izrazilo svoju zabrinutost da bi dozvola bilo kakve posjete ljekara u ovom stadijumu, u kontekstu drugih relevantnih faktora, “mogla da ugrozi zdravlje pritvorenika“ i “mogla da zaista šteti zdravlju pritvorenika““, naveo je Sekretarijat.g

Kada je u pitanju Mladić, Sekretarijat je nakon toga, kako je naveo, zatražio od dva nezavisna medicinska eksperta koji su nadgledali Mladićevo zdravlje proteklih nekoliko godina, procjenu razumnosti preporuka ljekara iz pritvorske jedinice.

Sekretarijat je dobio odgovor od jednog ekspreta koji smatra da je u pogledu Mladića, prihvatljiva i razumna procjena „da se ne dozvole posjete prije izricanja zakazanih presuda“.

Na osnovu svega navedenog, Sekrtetarijat je predložio da se posjeta ljekara Mladiću zakaže za kasnije datume koji su ranije predloženi odbrani.

Ti datumi nisu nikada javno objavljeni.

Mladićev sin Darko juče je rekao Tanjugu da je dobio usmeno obavještenje da je glavni ljekar u pritvorskoj jedinici Pol Falke zabranio posjete ljekara Mladiću jer bi one bile štetne po njegovo zdravlje.

On smatra da je to mimo svih pravila samog Tribunala.

Advokati Ratka Mladića prošle nedjelje su tražili od Tribunala da pokrene postupak protiv Falkea za nepoštovanje suda, tvrdeći da opstruira posjete srpskih ljekara Mladiću u pritvorskoj jedinici, ali je taj zahtjev Tribunal odbio.

Odbrana Mladića smatra da je njegovo zdravstveno stanje jako loše jer je pretrpio više moždanih udara, ali da to ljekari Tribunala kriju.

Izricanje prvostepene presude Mladiću zakazano je za 22. novembar

Ostavi poruku