Бањалука – Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да би у овом тренутку било ризично спроводити референдум о Суду и Тужилаштву БиХ јер би могао да пропадне.

„У Српској тренутно постоји озбиљан сукоб, који није само концепцијски и политички, већ има позадину у конекцијама са федералним и међународним партнерима, и као одговорни људи не бисмо требали ући у ту вртсту ризика да дозволимо себи да тај референдум пропадне“, рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Он каже да су сви сагласни да Суд и Тужилаштво БиХ лоше раде, али да сагласност у вези са тим не значи да су сви и искрени.

Стевандић је подсјетио да је референдум о Дану Републике показао да у СДС-у постоји сукоб о тој теми, наводећи као примјер изјаве министара ове странке у Савјету министара Мирка Шаровића и Драгана Мектића да их тај референдум не интересује, док је истовремено СДС имао своје чланове у референдумским комисијама.

Он каже да је важно да је установљен институт референдума. „Тиме смо показали да га можемо користити да штитимо своје националне и ентитетске интересе“, рекао је Стевандић.

Колегијум Народне скупштине Српске одлучио је данас да у понедјељак, 6. новембра, буде одржана посебна сједница парламента на којој ће бити разматрано повлачење одлуке о одржавању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

На сједници Колегијума представници опозиционих партија били су против одржавања те сједнице

Ostavi poruku