Banjaluka – Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da bi u ovom trenutku bilo rizično sprovoditi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH jer bi mogao da propadne.

„U Srpskoj trenutno postoji ozbiljan sukob, koji nije samo koncepcijski i politički, već ima pozadinu u konekcijama sa federalnim i međunarodnim partnerima, i kao odgovorni ljudi ne bismo trebali ući u tu vrtstu rizika da dozvolimo sebi da taj referendum propadne“, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On kaže da su svi saglasni da Sud i Tužilaštvo BiH loše rade, ali da saglasnost u vezi sa tim ne znači da su svi i iskreni.

Stevandić je podsjetio da je referendum o Danu Republike pokazao da u SDS-u postoji sukob o toj temi, navodeći kao primjer izjave ministara ove stranke u Savjetu ministara Mirka Šarovića i Dragana Mektića da ih taj referendum ne interesuje, dok je istovremeno SDS imao svoje članove u referendumskim komisijama.

On kaže da je važno da je ustanovljen institut referenduma. „Time smo pokazali da ga možemo koristiti da štitimo svoje nacionalne i entitetske interese“, rekao je Stevandić.

Kolegijum Narodne skupštine Srpske odlučio je danas da u ponedjeljak, 6. novembra, bude održana posebna sjednica parlamenta na kojoj će biti razmatrano povlačenje odluke o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Na sjednici Kolegijuma predstavnici opozicionih partija bili su protiv održavanja te sjednice

Ostavi poruku