Naslovna Bosna i Hercegovina Crnadak po svijetu posjećivao forume umjesto zvaničnike

Crnadak po svijetu posjećivao forume umjesto zvaničnike

0

Sarajevo – Putovanja ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka naći će se polovinom mjeseca pod lupom poslanika u Parlamentu BiH kada će morati da objasni da li je i kakvu korist zemlja imala od toga, s obzirom na to da je dominiralo njegovo učešće na međunarodnim konferencijama i forumima, dok su rijetke bile zvanične posjete i sastanci sa zvaničnicima zemalja domaćina.

To pitanje dolazi na red 15. novembra kao prva tačka dnevnog reda u nastavku zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Inicijativu za analizu putovanja pokrenuo je poslanik SBB-a Damir Arnaut, koji je u informaciji o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra posebno istakao to da je Crnadak za manje od deset mjeseci 2017. godine imao čak 44 putovanja. U informaciji je navedeno da su samo četiri posjete opisane kao zvanične, a jedna kao bilateralna, dok su se ostala putovanja odnosila na konferencije, forume, otvaranje objekata i slično.

Arnaut je naveo da je Crnadak izjavljivao da je opis njegovog posla da putuje i da se uporedio sa drugim ministrima inostranih poslova u svijetu. Zato je poređenje napravio i Arnaut i to sa jednim od najaktivnijih – državnim sekretarom SAD Hilari Klinton. Ona je 2011. godine imala 24 putovanja tokom kojih je posjetila 46 zemalja.

– Postavlja se pitanje zbog čega Crnadak prednjači po broju putovanja i zašto je gotovo izjednačen sa Klintonovom po broju zemalja koje je posjetio – naveo je Arnaut.

Crnadak juče nije odgovarao na pozive. Bivša zamjenica ministra inostranih poslova Ana Trišić-Babić kaže da BiH nema nikakvu spoljnu politiku i da je situacija sada kulminirala.

– Mnogo novca odlazi za odlaske na razne skupove i konferencije, efekti su ravni nuli, a saopštenja sa tih putovanja su krajnje ponižavajuća. Besmisleno je da ministar ide na konferencije, ako nema njegovih kolega iz drugih država. BiH hronično nedostaje potreba da bude utvrđeno koji su pozivi važni, a koji ne – rekla je Trišić-Babić.

Kako se ponašaju zvaničnici BiH, kaže ona, najbolje ilustruje činjenica da i iz daleke Australije, koja i nije dio Evrope, poručuju da je članstvo u EU strateški cilj BiH, a ćute kada najviši evropski zvaničnici predstave viziju razvoja EU do 2025. godine u kojoj se BiH uopšte ne pominje.

– Pored svih besmislenih putovanja niko nije pitao gdje je BiH u svemu tome, ali kada odu na putovanja od Australije do Japana šalju saopštenja da je prioritet BiH članstvo u EU – rekla je Trišić-Babić.

Putovanja čelnika Ministarstva inostranih poslova BiH bila su sporna i u vrijeme bivših ministara, a posebno kada je njime rukovodio Sven Alkalaj. Najčešće je boravio u egzotičnim afričkim i azijskim zemljama, a rijetko u vodećim svjetskim centrima moći kao što su Vašington ili Brisel. Budući da je veliki zaljubljenik u tenis često je ugovarao sastanke na najnižem diplomatskom nivou da bi opravdao putovanja na velike teniske turnire kao što je Australijen open.

Saslušanje

Igora Crnatka prošlog mjeseca saslušala je privremena istražna komisija Doma naroda Parlamenta BiH za analizu spoljnopolitičkog statusa BiH.

Time je počeo najavljeni pretres stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, ali su izostali konkretni odgovori na pitanja ko je kriv za loše stanje u toj oblasti. Najavljeno je da će komisija formulisati zaključke i da će ih dostaviti Parlamentu BiH.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version