Сарајево – Путовања министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка наћи ће се половином мјесеца под лупом посланика у Парламенту БиХ када ће морати да објасни да ли је и какву корист земља имала од тога, с обзиром на то да је доминирало његово учешће на међународним конференцијама и форумима, док су ријетке биле званичне посјете и састанци са званичницима земаља домаћина.

То питање долази на ред 15. новембра као прва тачка дневног реда у наставку засједања Представничког дома Парламента БиХ. Иницијативу за анализу путовања покренуо је посланик СББ-а Дамир Арнаут, који је у информацији о врсти, броју, интензитету и трошковима посјета министра посебно истакао то да је Црнадак за мање од десет мјесеци 2017. године имао чак 44 путовања. У информацији је наведено да су само четири посјете описане као званичне, а једна као билатерална, док су се остала путовања односила на конференције, форуме, отварање објеката и слично.

Арнаут је навео да је Црнадак изјављивао да је опис његовог посла да путује и да се упоредио са другим министрима иностраних послова у свијету. Зато је поређење направио и Арнаут и то са једним од најактивнијих – државним секретаром САД Хилари Клинтон. Она је 2011. године имала 24 путовања током којих је посјетила 46 земаља.

– Поставља се питање због чега Црнадак предњачи по броју путовања и зашто је готово изједначен са Клинтоновом по броју земаља које је посјетио – навео је Арнаут.

Црнадак јуче није одговарао на позиве. Бивша замјеница министра иностраних послова Ана Тришић-Бабић каже да БиХ нема никакву спољну политику и да је ситуација сада кулминирала.

– Много новца одлази за одласке на разне скупове и конференције, ефекти су равни нули, а саопштења са тих путовања су крајње понижавајућа. Бесмислено је да министар иде на конференције, ако нема његових колега из других држава. БиХ хронично недостаје потреба да буде утврђено који су позиви важни, а који не – рекла је Тришић-Бабић.

Како се понашају званичници БиХ, каже она, најбоље илуструје чињеница да и из далеке Аустралије, која и није дио Европе, поручују да је чланство у ЕУ стратешки циљ БиХ, а ћуте када највиши европски званичници представе визију развоја ЕУ до 2025. године у којој се БиХ уопште не помиње.

– Поред свих бесмислених путовања нико није питао гдје је БиХ у свему томе, али када оду на путовања од Аустралије до Јапана шаљу саопштења да је приоритет БиХ чланство у ЕУ – рекла је Тришић-Бабић.

Путовања челника Министарства иностраних послова БиХ била су спорна и у вријеме бивших министара, а посебно када је њиме руководио Свен Алкалај. Најчешће је боравио у егзотичним афричким и азијским земљама, а ријетко у водећим свјетским центрима моћи као што су Вашингтон или Брисел. Будући да је велики заљубљеник у тенис често је уговарао састанке на најнижем дипломатском нивоу да би оправдао путовања на велике тениске турнире као што је Аустралијен опен.

Саслушање

Игора Црнатка прошлог мјесеца саслушала је привремена истражна комисија Дома народа Парламента БиХ за анализу спољнополитичког статуса БиХ.

Тиме је почео најављени претрес стања у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ, али су изостали конкретни одговори на питања ко је крив за лоше стање у тој области. Најављено је да ће комисија формулисати закључке и да ће их доставити Парламенту БиХ.

Ostavi poruku