Banjaluka – Pravosuđe BiH, kao još jedan politički instrument koji se koristi za podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, izaziva veliku nestabilnost i mora biti reformisano, ističe se u novom Izvještaju Vlade Srpske Savjetu bezbjednosti UN.

„Tužilaštvo BiH služi politici, a ne pravdi i to je još jedna institucija koju SDA koristi kao politički instrument. Ono slijedi dugogodišnji obrazac donošenja istražnih i tužilačkih odluka kojima udovoljava željama SDA. Čak je i zamjenik šefa američke misije Nikolas M. Hil 2015. godine primijetio da se generalno smatra da je glavni tužilac pod velikim uticajem bošnjačkih političkih snaga i da postoje pritužbe da tužilaštvo ima previše tvrdokornih sljedbenika SDA“, ističe se u izvještaju.

Kao najsvježiji primjer u izvještaju se navodi da je u julu Tužilaštvo BiH podnijelo nečuvenu političku tužbu protiv četiri člana Komisije za referendum Republike Srpske zbog navodnog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH.

„Tužilaštvo nikada ranije nije nikoga optužilo za nesprovođenje neke odluke Ustavnog suda BiH, uprkos činjenici da od 2004. godine do danas, različiti organi vlasti u BiH nisu izvršili 91 odluku tog suda“, navodi se u trećem dijelu izvještaja pod naslovom „Pravosuđe BiH, još jedan politički instrument koji se koristi za podrivanje Dejtona, uzrok je značajne nestabilnosti; mora biti reformisano“.

Sa materijalnog stanovišta, optužbe protiv članova Komisije za sprovođenje referenduma bile su bez osnova, što se i potvrdilo kada je sudija za prethodno saslušanje Suda BiH odbacio optužnicu.

U Izvještaju se navodi da u institucijama pravosuđa na nivou BiH mora prestati diskriminacija srpskih žrtava ratnih zločina.

Pravosudne institucije BiH, ističe se u Izvještaju, sramno štite muslimanskog ratnog komadanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića o čemu najbolje svjedoči njegovo nečuveno oslobađanje pred Sudom BiH.

Ostavi poruku