Бањалука – Правосуђе БиХ, као још један политички инструмент који се користи за подривање Дејтонског мировног споразума, изазива велику нестабилност и мора бити реформисано, истиче се у новом Извјештају Владе Српске Савјету безбједности УН.

„Тужилаштво БиХ служи политици, а не правди и то је још једна институција коју СДА користи као политички инструмент. Оно слиједи дугогодишњи образац доношења истражних и тужилачких одлука којима удовољава жељама СДА. Чак је и замјеник шефа америчке мисије Николас М. Хил 2015. године примијетио да се генерално сматра да је главни тужилац под великим утицајем бошњачких политичких снага и да постоје притужбе да тужилаштво има превише тврдокорних сљедбеника СДА“, истиче се у извјештају.

Као најсвјежији примјер у извјештају се наводи да је у јулу Тужилаштво БиХ поднијело нечувену политичку тужбу против четири члана Комисије за референдум Републике Српске због наводног неспровођења одлуке Уставног суда БиХ.

„Тужилаштво никада раније није никога оптужило за неспровођење неке одлуке Уставног суда БиХ, упркос чињеници да од 2004. године до данас, различити органи власти у БиХ нису извршили 91 одлуку тог суда“, наводи се у трећем дијелу извјештаја под насловом „Правосуђе БиХ, још један политички инструмент који се користи за подривање Дејтона, узрок је значајне нестабилности; мора бити реформисано“.

Са материјалног становишта, оптужбе против чланова Комисије за спровођење референдума биле су без основа, што се и потврдило када је судија за претходно саслушање Суда БиХ одбацио оптужницу.

У Извјештају се наводи да у институцијама правосуђа на нивоу БиХ мора престати дискриминација српских жртава ратних злочина.

Правосудне институције БиХ, истиче се у Извјештају, срамно штите муслиманског ратног комаданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића о чему најбоље свједочи његово нечувено ослобађање пред Судом БиХ.

Ostavi poruku