Сарајево – Бесплатан курс за службенике Министарства иностраних послова БиХ коштао је пореске обвезнике 13.390 марака, колико је исплаћено за дневнице њих 20 који су путовали у Кину.

Министарство иностраних послова БиХ им је исплатио 30 одсто припадајућих дневница иако је превоз, смјештај и храну платило Министарство трговине Кине, које је организовало обуку. Сваки од службеника добио је између 576 и 848 марака у зависности од дужине боравка у Кини.

Саговорник „Гласа Српске“ из Министарства иностраних послова каже да је, осим исплате дневница, проблематичан и избор људи који су похађали неколико семинара, јер је био обавијен велом тајне.

– У Министарству иностраних послова се само начуло да су у делегацијама чланови кабинета министра и замјеника министра иностраних послова, те неки њима блиски радници. Нико не зна по ком су критеријуму изабрани. Они су боравили двадесетак дана на више локација у Кини, имали све плаћено и још добили дневнице како би уживање било комплетирано – каже наш саговорник.

Додаје да је раније увијек била пракса да сви запослени у Министарству иностраних послова буду информисани о курсевима и семинарима.

– Овај пут то није био случај. Запослени нису били информисани и позвани да се пријаве као што је то био случај за све остале курсеве и семинаре. Први критеријум у овом случају била је блискост са кабинетом министра Игора Црнатка, а потом професионализам и све остало – тврди саговорник „Гласа“.

У изабраној екипи, која је путовала на семинаре, било је шест савјетника по дипломатском звању – Рабија Машић, Биљана Гутић-Бјелица, Златан Бурзић, Александар Дамјанац и Црнаткови савјетници Сања Бабић и Сава Шкрба.

У Кину су ишли и Анкица Гудељевић, савјетница замјеника министра иностраних послова Јосипа Бркића, те секретари Аида Чампара, Алма Вражалица, Срђан Зекић, Гордана Тијанић и Сандра Моро. На обуци су били и амбасадор ат ларге Давор Бошњак, шефови одсјека Даворка Иштук-Араповић, Милош Прица, Нермана Хаџијахић, Љубо Грковић и Тарик Буквић, помоћник министра Драгиша Делић и начелник кабинета Михајло Сужњевић.

У Министарству иностраних послова БиХ казали су да је Министарство трговине Кине једна од ријетких институција из иностранства које нуде комплетно плаћање трошкова учешћа државних службеника из БиХ на семинарима.

– Стога је то представљало јединствену прилику да се узме учешће на међународним семинарима. За све државне службенике, нарочито дипломате, неопходан је директан контакт са колегама из иностранства, уз размјену искустава и упознавање са њиховим методама рада. Надамо се да ће овакав вид сарадње, са свим институцијама из БиХ, а не само са Министарством иностраних послова, бити настављен – рекли су у Министарству иностраних послова БиХ.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић казао је да је Кина изузетно важна земља за сарадњу и да је добро што се и на том пољу сарађује с њом, али да се морају сагледати ефекти семинара, односно да ли ће од њих БиХ имати икакве користи са акцентом на економску дипломатију.

– Према досадашњим искуствима, од којекаквих семинара на које су одлазили наши службеници, БиХ је имала врло мало или готово никакве користи. То се углавном сводило на туристичка путовања. Требало би урадити ревизију учинка таквих путовања – рекао је Продановић.

Он је истакао да морају постојати јасни критеријуми на основу којих ће бити бирани људи за семинаре.

– Врло битно је да се зна који су људи ишли на овај семинар и који су критеријуми коришћени приликом њиховог слања – рекао је Продановић и додао да је индикативна информација да сви запослени у Министарству иностраних послова нису знали за едукацију.

***

– 10 људи боравило 15 дана (Семинар за високе дипломате из БиХ)

– 5 људи боравило 17 дана (Семинар о менаџменту у туризму за земље источне и централне Европе)

– 4 људи боравили 25 дана (2 на семинару о модернизацији система тржишног управљања и капацитета управљања за земље у развоју, 2 на семинару о међународној сарадњи између Кине и сусједних земаља)

– 1 особа боравила 24 дана (Семинар о инвестирању у изградњу инфраструктуре и финансирању земаља из пројекта „Један појас – један пут“)

Износ накнада које је исплатило Министарство иностраних послова

848 КМ – добиле двије особе

814 КМ – добила једна особа

780 КМ – добиле двије особе

644 КМ – добило десет особа

576 КМ – добило пет особа

Ostavi poruku