Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će polovinom novembra biti izrađen prvi nacrt dokumenta koji bi ukazao na potrebu očuvanja srpskog nacionalnog identiteta na različitim mjestima. Dodik je rekao da će se sastati i grupe koje su formirane da bi analizirale taj domument i uputile ga u parlamentarnu proceduru.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, održanoj poslije sastanka sa presjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je istakao da je Vučića upoznao i o inicijativi da sudije u BiH koji imaju ratnu prošlost ne mogu da budu sudije koje danas sude.

„Imamo podatke da je šest sudija bilo sudije vojnih sudova Armije BiH“, rekao je Dodik i dodao da je jedan takav sudio Naseru Oriću.

Dodik je napomenuo da su na zahtjev Republike Srpske da pravosuđe BiH ne vode sudije koje imaju ratnu prošlost reagovale ambasade Velike Britanije i SAD iako ustav ne poznaje postojanje Suda i Tužilaštva BiH.

On je rekao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o zajedničkim projektima, kao i da je upoznao Vučića da je BiH teško održiva zemlja.

Dodik je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum u BiH davno sahranjen, da je situacija u BiH sve gora, te da je situacija takva da dva naroda trpe majorizaciju od Bošnjaka i međunarodne zajednice, koja podržava projekat unitarne i centralističke zemlje.

On je napomenuo da je Vučiću, na njegovu sugestiju da Republika Srpska i BiH ubrzaju evropski put, objasnio da je situacija sve gora i da trpe i Hrvati i Srbi, a da je priča o popisu iscenirana.

„Popis nije tačan. U njemu je navedeno da tamo živi manje Hrvata nego što je popis rekao, a usput je isceniran popis kod Bošnjaka. Imamo podatke da se na mjestu džamija popisalo 70 Bošnjaka“, naveo je Dodik.

On je naglasio da treba da se zna da popis namješten i osnov je za dalje političke akcije. „Republika Srpska je protiv objavljivanja tih podataka. To predstavlja ozbiljan problem za moguće upitnike koji bi trebalo da se popune na evropskom putu“, objasnio je predsjednik Srpske.

On je dodao da se BiH pokazuje kao teško održiva, jer domaći političari nikada nisu imali priliku da naprave dogovor zato što su to kreirali stranci koji se nalaze u Sarajevu i tako stvorili patološku atmosferu. „Srbija to mora da zna“, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Dejton je oskrnavljen, promijenjena je suština u pravosuđu, finansijama i mnogim drugim oblastima, pa BiH zato ne može biti održiva jer je bila eksperiment stranaca i politike Bakira Izetbegovića.

„Razgovor u BiH je nemoguć jer razgovor drže stranci, posebno ambasador SAD /Morin Kormak/ koja odlučuje o svemu, i ko će biti predsjednik Suda BiH i ostalo“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao na važnost da Vučić i javnost Srbije znaju da je u svakom pokušaju da se naprave institucije u BiH međunarodna zajednica bila neprincipijelna i imala ponašanje koje je bilo protiv srpskih, a sada i hrvatskih nacionalnih interesa.

Dodik je istakao da je zatražio od Vučića da učini napor da visoki predstavnik u BiH konačno napravi izvještaj o svom radom na šta ga obavezuje Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je ocijenio da je situacija u BiH bremenita, te da su on i Republika Srpska za dijalog, ali da nije spreman da napusti svoj stav, te je naglasio da je ova BiH, koju su kreirali mnogi stranci, danas neprihvatljiva i neodrživa.

„Morao sam sve to da kažem predsjedniku Vučiću“, dodao je Dodik, te napomenuo da je Vučiću prenio i da su ljudi iz Republike Srpske zagledani u Srbiju.

On je istakao da će se Republika Srpska braniti u situaciji eskalacije bilo kakvog nasilja i prijetnji Bakira Izetbegovića da će poslati vojsku i policiju, ali da očekuje i da Srbija stane iza.

Dodik je naveo da je Republika Srpska za mir, te da je od Vučića dobio uvjerenje da Srbija dominantno želi mir u regionu.

„Ovaj mir može da garantuje Srbija za razliku od drugih kvazi institucija u BiH. Nas dvojica smo odlučni da se održi mir na Balkanu. Naši stavovi su vezani za ono što očekuje naš narod zato se radujem zajedničkoj sjednici savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije i vlada Srpske i Srbije u Beogradu 10. novembra“, rekao je Dodik.

Dodik je o navodnom amanetu koji je Alija Izetbegović ostavio turskom predsjedniku Redžepu Taipu Erdoganu rekao da niko od stranaca nije reagovao, ni Amerikanci ni Evropljani, te da može da zamisli kakva bi reakcija uslijedila da je on ili neko drugi rekao da Republiku Srpsku ostavljaju u amanet Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Predsjednik Srpske je podsjetio da Alija Izetbegović nikada nije bio predsjednik cijele BiH, te da ni u Dejtonu nije predstavljao BiH. „I onda vidite da niko ne reaguje, što govori o duplim standardima u BiH“, istakao je Dodik.

On je ponovio da je saradnja Srpske i Srbije u ovom periodu na najvišem nivou. „Mi očekujemo od Srbije da gleda u Republiku Srpsku, mi smo jedan narod, mi nismo nikakvi bosanski Srbi. Mi smo Srbi koji žive na tom prostoru. Mi smo državljani Republike Srpske i sve više državljani Srbije i ta volja naroda se mora poštovati“, rekao je Dodik, te napomenuo da je on državljanin Republike Srpske, a da ima i pasoš Srbije.

Ostavi poruku